Sănătate

INTERVIU Românii, “campioni” la pierderea dinţilor

Medicul stomatolog Magdalena Crişan susţine că din păcate, mulţi pacienţi ajung târziu la dentist, iar dinţii nu mai pot fi trataţi şi trebuie îndepărtaţi.

Un sondaj realizat recent arată cât de puţin se îngrijesc românii de dinţii lor.

30% şi-au pierdut toţi dinţii naturali, arată cel mai recent studiu în materie care mai relevă şi că 7 din 10 români şi-au pierdut cel puţin un dinte.


Dr. Magdalena Crişan consideră că românii ar trebui conştientizaţi de mici în ce priveşte îngrijirea danturii. De asemenea, aceasta atrage atenţia că frica de dentist ţine mai degrabă de o traumă “ceauşistă”, care în zilele noastre nu îşi mai are rostul.

Reporter: Se prezintă românii în timp util la medicul dentist?


Dr. Magdalena Crişan: Caria dentară este cea mai frecventă afecţiune cu care se prezintă pacienţii la medicul dentist. Nu, din păcate, mulţi pacienţi vin foarte târziu, iar dinţii nu mai pot fi trataţi şi trebuie îndepărtaţi.

Sutem „campioni” la pierderea dinţilor?


Din păcate şi eu am constatat asta. Am avut ocazia să călătoresc în multe ţări şi a fost un şoc pentru mine să văd foarte mulţi tineri cu o dantură perfectă, spre deosebire de tinerii de la noi din ţară. Probabil că şi şcoala şi educaţia au un cuvânt de spus în acest sens pentru conştientizare, probabil şi componenta financiară are un cuvânt de spus, probabil şi Casa de Asigurări – în ideea că medicii sunt limitaţi la un anumit număr de intervenţii.

Când eram copii eram duşi cu învăţătorul la medicul stomatolog, ni se făceau consultaţii gratuite şi eram conştientizaţi în legătură cu ceea ce însemană o carie dentară. Noi am încercat să reluăm acest fir, având iniţiative prin care am adus copii din clasele mai mici la clinică, le-am adus un clovn ca să se ocupe de ei, le-am arătat filme educative pentru a le explica ce înseamnă caria dentară. De asemenea, li s-a explicat ce înseamnă periajul corect. De la noi, fiecare a plecat cu o fişă dentară unde erau trecute toate cariile.


De ce frica de dentist la români?

Este într-adevăr o frică de dentist. Sunt mulţi cu o traumă din copilărie. Leagă asta de perioada ceauşistă când poate nu erau atâtea anestezice, când nu era aparatura de astăzi şi practic proiectează trauma din trecut asupra prezentului. Eu le explic că se lucrează cu anestezie, iar în cazul persoanelor anxioase se lucrează  chiar cu inhalosedare, care are efectul de a linişti foarte mult pacientul. Deci practic această spaimă nu îşi are rostul. În plus, pacienţilor li se pune muzică de relaxare, iar celor mici le punem desene animate.


Paradontoza afectează o mare parte dintre români?

Aşa este. Unul din factorii cauzali este stresul.  Această boală apare la foarte multe persoane şi la foarte mulţi tineri, din păcate. Trebuie ştiut că există şi o componentă genetică în această boală.

Cât de des trebuie făcută albirea dinţilor?

Albirea nu se face mai repede de şase luni. Există şi ceea ce se numeşte albirea în gutiere: pacientul are nişte gutiere personalizate, foloseşte un gel şi poate face el albirea de noapte,  acasă. Orice tratament de albire dă o sensibilitate pe perioada tratamentului, dar apoi dispare. De asemenea, acel mit că albirea dentară afectează smalţul dinţilor nu este adevărat.

Care sunt costurile?

O albire în gutieră este în jurul a 800 de lei, iar o albire cu lampă în cabinet (preţul mediu pe Cluj) este undeva la 1000-1500 de lei.

De ce e atât de costisitoare „vizita” la medicul stomatolog?

Cu siguranţă ştiţi că preţurile în Occident sunt foarte mari. România nu produce materiale stomatologice, nu produce nimic cu care să putem lucra în cabinet, şi atunci cumpărăm aceleaşi materiale de la aceiaşi producători cu aceleaşi preţuri. În schimb în România preţurile sunt mult mai mici decât în Occident.

Etichete: stomatologie
Ultimele Stiri
abonare newsletter