Sănătate

Mircea Cucuianu, personalitate marcantă a medicinei clujene, a murit

Medicul Mircea Cucuianu, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, personalitate marcantă a școlii medicale clujene și întemeietorul biochimiei clinice românești, a murit la vârsta de 89 de ani.

sursa foto Academia Română Cluj sursa foto Academia Română Cluj

Cucuianu a fost deschizător de drumuri în biochimia clinică, apreciat și iubit de colegi și de generații întregi de studenți.

Mircea Petru Cucuianu s-a născut în 22 iunie 1928 la Sibiu.


A absolvit Facultatea de Medicină la Cluj. În 1966 și-a susținut teza Contribuţii la semnificaţia clinică şi patologică a modificării glicoproteinelor serice şi a insuficienţei fibrinolitice în arteroscleroză, devenind doctor în medicină.

De-a lungul anilor a ocupat diferite funcții în învățământul superior și în cercetare: preparator (1953–1954), ulterior asistent (1954–1959) la Catedra de Fiziopatologie a Universității de Medicină din Cluj, asistent la Clinica Medicală I a Universității de Medicină din Cluj (1959–1965), cercetător principal la Institutul de Cercetări al Academiei, filiala Cluj (1965–1971), conferențiar la disciplina biochimie clinică și șef al laboratorului Clinicii medicale I (1971–1981), profesor la disciplina biochimie clinică și medic șef al laboratorului central al Spitalului Județean Cluj-Napoca (1981–1993), medic șef al laboratorului central al Spitalului Județean Cluj-Napoca (1993–1998), profesor consultant la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (din 1998).


De numele său se leagă înființarea celei dintâi catedre de biochimie clinică la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. În domeniul activității spitalicești, a introdus în diagnosticul curent metode avansate de analiză: electroforeza proteinelor şi lipoproteinelor serice, determinarea de rutină a trigliceridelor, HDL-colesterol, colinesterază serică, y-glutamil transferaza, fribinogen dozat fotometric, timp de liză al cheagului de sânge diluat.

Totodată, a depistat și a descris, pentru prima dată în literatura medicală din ţara noastră, unele anomalii moştenite ale hemostazei. Rezultatele cercetărilor sale le-a prezentat în numeroase lucrări, apărute în țară și în străinătate. Președinte de onoare al Societății române de medicină de laborator. A fost distins cu premiile „Constantin Miculescu” (1986), „Iuliu Hațieganu” (1996, 2013) și cu premiul anual al Asociației Române de Arteroscleroză și Lipidologie (1999). În 2010 American Biographical Institute i-a acordat „Gold Medal for Romania”.


În 2009, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

Între anii ’68 şi ’69, Mircea Cucuianu a fost beneficiarul unei burse de cercetare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Canada, unde a avut condiţii extraordinare de lucru. „Mi s-a propus să rămân, dar m-am gândit la familie, la cei doi copii de acasă”, povestea doctorul în 2009.


În același interviu, întrebat dacă este mulțumit de cercetarea din domeniul medical, Cucuianu spunea că "ar trebui sprijinite câteva laboratoare din centrele universitare mari. Pentru că la particular, cercetare nu prea se poate face".

La capitolul „nu-i place”, Mircea Cucuianu declara în 2009 că "nu-i plac intervenţiile, aranjamentele pe sub mână, nici la facultate, nici în altă parte"

Ultimele Stiri
abonare newsletter