Sănătate

"Adoptă o clinică" pentru a o scoate din mizerie. Emanuel Ungureanu, campanie pentru ca spitalele din Cluj să fie mai curate

Realitățile din spitalele din Cluj l-au împins pe deputatul Emanuel Ungureanu și pe Adriana Cristian să lanseze un program de donații și implicare civică intitulat “Adoptă o clinică”.

"Oameni buni și un noian de nevoi. Ajutăm? Colega mea Adriana Cristian crede că se poate, că suntem buni dar prea des nepăsători și dezorganizați. Ea crede că putem să ne implicăm în renovarea tuturor clinicile din Cluj-Napoca. Trebuie să «adoptăm» clinicile din acest oraș, să le scoatem din mizerie și să ne mândrim în timp cu aceste investiții. Vom mobiliza mediul de afaceri, firme de construcție, comunitatea IT, vom face campanii ample pentru a strânge fonduri ca spitalele noastre să fie mai curate și mai primitoare. Vă vom anunța în câteva zile detalii despre acest program și modalitatea prin care puteți face donații pentru secția de Neurologie Pediatrică", este mesajul lui Ungureanu de pe Facebook.

"La secția Neurologie Pediatrică din Cluj-Napoca sunt niște oameni extraordinari care fac eforturi să ajute copiii într-o clădire de secol XIX. O clinică din anii 1860. Sunt probleme foarte mari. Datoria mea ca deputat și vicepreședinte în Comisia de Sănătate este aceea de a intra în mod constant în aceste spitale, a arăta care sunt condițiile și a mobiliza autoritățile locale, județene plătite pentru asta dar și societatea civilă. Aici sunt copii cu suferințe majore. Este o clinică cu 31 de paturi, cu o grămadă de nevoi. Geamurile sunt izolate cu niște improvizații, nu vă pot descrie curentul, aceste geamuri nu sunt bine izolate. Scaunele sunt foarte șubrede. Sunt saltele din burete, un burete ordinar. Se vede că s-a folosit un pal foarte prost. Sus sunt scurgeri, în baie este igrasie, mucegai. Aici trebuie anual renovat. Ce ar fi să adopte un constructor o cameră pe an? E mare nevoie de igienizare în fiecare zi. E un mucegai extraordinar pe perete. Pe lângă nevoile materiale, aici e nevoie acută de personal, e nevoie de un medic neapărat, trebuie să se deblocheze posturile, un chineto-terapeut. Aici oamenii lucreză cu pasiune în condiții foarte grele", a povestit Emanuel Ungureanu.


"Cum am ajuns să mă gândesc la proiectul acesta? Totul a venit ca o nevoie. Am fost internată într-un spital cu fetița mea cea mică. Mi-am dat seama că sunt foarte multe nevoi pe care eu le pot asigura strict numai din venitul meu. Ma refer la nevoile dintr-un singur salon. Poate înlocuirea saltelei și poate cumpărarea sau înlocuirea cearceafurilor de pe pat. România este așa cum este. Săracă, pe de-o parte, poate unii suntem mai bogați, alții mai puțin bogați, dar întotdeauna putem să facem să fie mai altfel. Vrem să arătăm că se poate. Cei din spitale trebuie să învețe să spună de ce au nevoie și noi cei din societatea civilă să punem mână de la mână să facem lucrurile mai bine. E nevoie de paturi în 7 saloane, 37 de paturi, paturi și saltene, au nevoie la bucătărie de scaune, veselă, sunt foarte vechi, marea majoritate sunt donații de la părinți. Au nevoie de calculatoare performante, mai mult stau lângă ele să pornească. Medicii au nevoie și de instrumente specifice muncii lor. Au nevoie de țarcuri de copii", spune și Adriana Cristian.

Ultimele Stiri
abonare newsletter