monitorulcj.ro Menu

Sănătate

Pericolul din carnea tocată (P)

Fie că realizăm acest lucru, fie că habar nu aveam până acum, carnea tocată pe care o găsim prin supermarketuri prezintă câțiva factori de risc pentru orice consumator.

Însuși celebrul doctor Andrei Laslău, trage câteva semnale de alarmă despre pericolele care se ascund în carnea tocată.

Specialistul a dezvăluit în cadrul unei emisiuni un secret pe care, în realitate, cu toții îl cunoaștem; și anume faptul că majoritatea cărnii tocate pe care o achiziționăm din supermarketuri este preparată din aditivi, iar aici ne referim la carnea gata ambalată, pe care o găsim în frigiderele magazinelor. 
În comerț, carnea tocată care vine gata ambalată are un conținut ridicat de țesut conjunctiv, care este foarte redus în proteine și prezintă o cantitate variabilă de grăsimi, în funcție de alegerea producătorului.
Pentru a ne asigura că facem o alegere sănătoasă și sigură pentru sănătatea noastră, Andrei Laslău ne îndeamnă să cumpărăm carnea tocată de la măcelărie, sau să o tocăm noi înșiși, în confortul propriei bucătării. În acest fel, vom avea, într-o oarecare măsură, certitudinea că produsul este proaspăt și nu conține alți aditivi care ne pot dăuna. 
Cu siguranță că, pe piață, găsim acest produs și în variante mai economice, la un preț redus, diferența însă este notabilă din punctul de vedere al aditivilor și al cantității de țesut conjunctiv folosit. Iar acea carne tocată care conține valori ridicate de astfel de ingrediente nu este atât de bună și de sănătoasă pentru organism, ci din contră.

Specialistul ne avertizează că din cauza aditivilor folosiți, carnea procesată din comerț mărește riscul unor afecțiuni ale tubului digestiv sau chiar de cancer. De aceea, acesta ne recomandă să nu cumpărăm carnea tocată gata ambalată din comerț și să nu o consumăm prăjită exagerat. Dacă din diverse motive, alegem carnea tocată gata ambalată, este important să verificăm data de expirare, căci ultimul lucru pe care ni-l dorim este o toxiinfecție alimentară sau un virus Salmonella, pe care le putem lua de la carnea alterată. Astfel, atât timp cât alegem o carne proaspătă și o gătim corespunzător nu riscăm să ne îmbolnăvim. 
Pentru acele gospodine care acordă o importanță desăvârșită calității și texturii cărnii tocate, doctorul Andrei Laslău le sfătuiește să cumpere carnea macră, direct de la măcelărie și să opteze pentru tocarea acesteia acolo sau acasă. În acest fel, vor avea posibilitatea de a supraveghea mai atent prospețimea, cantitatea de țesut conjunctiv și grăsime adăugată precum și cantitatea de sare și de condimente pusă.

Un alt aspect foarte important al calității cărnii, pe lângă prospețime este și tipul cuțitului din mașina de tocat carne. Acesta trebuie să fie foarte ascuțit și salubru. De aceea, majoritatea magazinelor Petry sunt dotate cu mașini eficiente de tocat carne căci doar în acest fel orice gospodină poate cumpăra carne tocată chiar la fața locului și se poate bucura de o calitate superioară a produselor destinate. În magazinele Petry carnea este mereu proaspătă, provenind de la animale sacrificate în ziua precedentă. Firma noastră achiziționează animale exclusiv de la fermieri din România, care le hrănesc în mod corespunzător, fără introducerea în hrana acestora a hormonilor de creștere.

Echipa Petry vă urează spor la gătit!