Sănătate

Scandalul generat de ouăle contaminate. Ce spun autoritățile din Cluj

Reprezentanţii Comisiei Europene au avertizat că 15 ţări europene au primit ouă contaminate cu Fipronil - un insecticid puternic a cărui utilizare este interzisă pentru animalele destinate consumului. Iar România se află printre ţările afectate.

sursa foto Antena 1 sursa foto Antena 1

Directorul Direcției Sanitar Veterinare Cluj, Ioan Oleleu, a declarat că în județ nu există cazuri de contaminare cu Fipronil.

Acesta a precizat că în contextul crizei privind contaminarea ouălor cu Fipronil, la nivelul județului Cluj au fost făcute verificări în mai multe ferme de păsări, pentru a se vedea dacă sunt respectate normele în materie sanitar veterinară.


"Am verificat mai multe ferme și loturi de ouă. Totodată, am avut în atenție substanțele folosite în aceste ferme, mai exact biocidele. Din analizele făcute nu a reieșit că s-ar fi încălcat normele în vigoare și nici nu au fost depistate ouă contaminate cu Fipronil’’, a spus Oleleu.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că în judeţul Timiş au fost descoperite, miercuri, o mie de kilograme de gălbenuş de ou lichid, provenit din Germania, contaminat cu insecticid Fipronil. Ulterior, această cantitate a fost distrusă.


Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter