Sănătate

Minciuna de la care a pornit isteria antivaccinării

Dezinformarea este unul dintre motivele pentru care mulţi părinţi resping încă ideea vaccinării, atrag atenţia specialiştii.

Minciuna de la care a pornit isteria antivaccinării Minciuna de la care a pornit isteria antivaccinării

O teorie privind efectele secundare ale vaccinului s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă în spaţiul public, la sfârşitul anilor 1990. Din păcate, deşi a fost demontată, aceasta are ecou şi în prezent.

În 28 februarie 1998, revista medicală britanică The Lancet a declanșat o alertă globală publicând o cercetare care susținea că ar exista o legătură între vaccinul anti-rujeolă, oreion și rubeolă și apariția autismului.


O fraudă elaborată

Cercetător-șef era dr. Andrew Wakefield, care cerea „suspendarea” vaccinării. Dar o investigație care a durat 7 ani, realizată de jurnalistul Brian Deer, publicată în Jurnalul Medical Britanic, a demonstrat că „studiul” a fost, de fapt, „o fraudă elaborată”. 10 din cei 13 autori și-au retras semnăturile. În urma investigației, Colegiul Medicilor din Marea Britanie a făcut propria anchetă și i-a interzis lui Wakefield, în 2010, să mai practice medicina în Anglia, aducându-i 36 de acuzații, din care patru de abuz de încredere și 12 de abuz asupra copiilor cu probleme de dezvoltare. Revista a retractat public studiul. Alte zeci de studii realizate ulterior au demonstrat exact contrarariul: autismul nu e declanșat de ROR.

Părinții au spus că vaccinul e de vină!

În urma analizelor, unele greu de suportat, mai ales de către copii, autorii susțineau că „debutul simptomelor comportamentale a fost asociat, de către părinți, cu vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei la opt din cei 12 copii, cu infecție cu rujeolă la un copil și otită medie în altul.


Toți cei 12 copii au avut anomalii intestinale, de la hiperplazia nodulară limfatică la ulcerația aphoidă. Histologia a arătat o inflamație cronică în colon la 11 copii și o hiperplazie limfoidă ileală reactivă la șapte copii, dar fără granuloame. Tulburările comportamentale au inclus autismul (nouă), psihoza dezintegrativă (una) și posibilă encefalită postvirală sau vaccinală (două)”.

În secțiunea „Rezultate”, aceiași autori susțineau că, „la 8 copii, debutul problemelor comportamentale a fost legat, fie de părinți, fie de medicul curant al copilului, cu vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Cinci au avut o reacție adversă precoce la imunizare (erupție cutanată, febră, delir și, în trei cazuri, convulsii). La acești opt copii, intervalul mediu de la expunere la primele simptome comportamentale a fost de 6,3 zile (intervalul 1-14 zile)”.


Ba chiar, se arăta că la unii pacienți, reacțiile post vaccin ar fi fost certificate. „Un copil (copilul 4) a primit vaccin monovalent împotriva rujeolei la 15 luni, după care dezvoltarea sa a încetinit (confirmată de evaluatori profesioniști). Nu a fost făcută nicio asociere cu vaccinul în acel moment.

El a primit o doză de vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei la vârsta de 4,5 ani, iar a doua zi mama lui a descris că a suferit o deteriorare remarcabilă a comportamentului, pe care a legat-o de imunizare”, se arată în cercetarea retractată din 2 februarie 2010, în urma unui proces.


Specialiştii clujeni: “Simple coincidenţe, nicio relaţie logică”

Medicii şi specialiştii clujeni atrag atenţia că nu există nicio legătură între vaccinare şi autism. Semnalul lor de alarmă este tras în contextul în care campania de vaccinare antirujeolică de la Cluj nu  are neapărat efectele aşteptate de autorităţi.

“Categoric nu există nicio relaţie între autism şi vaccinarea antirujeolică. Totul a pornit de la o persoană influentă în media a cărui copil, prin coincidenţă fiind vaccinat, a dezvoltat şi autism, fără nicio legătură cu vaccinarea antirujeolică. De acolo, pe principiul bulgărelui de zăpadă, lucrurile s-au amplificat şi s-au transmis. Sunt simple coincidenţe şi nu au niciun fel de relaţie logică. Nu există o cauzalitate între vaccinarea antirujeolă şi autism. Complicaţiile vaccinării antirujeolice sunt foarte bine cunoscute, sunt cele care pot să apară la toate vaccinurile. Din păcate inclusiv populaţia judeţului Cluj -care pare mai elevată şi mai bine informată decât populaţia din alte părţi- într-o oarecare măsură consideră că vaccinarea ar putea să conducă la riscuri. Am văzut că aproximativ 17 la sută din familile cu copii ale judeţului refuză deocamdată vaccinarea. Oricum, sper ca această campanie care este în desfăşurare acum să dea roade. Vaccinarea are mult mai multe beneficii decât riscuri, care sunt minore şi în niciun caz nu are o relaţie cu autismul”, spune dr. Angela Butnariu, medic primar pediatru,


 “A existat o afirmaţie în 1998 care a fost demontată de toată lumea medicală. Sunt o mulţime de studii care ne-au arătat clar să nu există nicio legătură între vaccin şi autism. Multe institute de medicină raportează dovezi clare, concludente că nu există o legătură. Ultimele studii au arătat că numărul de cazuri de autism înregistrate la cei vaccinaţi este la fel de mare ca şi la cei nevaccinaţi. Cel care a publicat în 1998 studiul a fost dirijat ca să scoată această concluzie care nu poate fi validată”, spune, la rândul său, medicul Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

“Niciodată nu ne punem problema că din dorinţa de a face bine putem să facem şi rău. Nu vaccinam copiii- riscăm răspândirea unei boli care chiar dacă e uşoară la vârste mici, la adult poate să fie severă, şi oare câţi dintre militanţii anti-vaccin s-au întrebat vreodată dacă ei au sau nu protecţie contra  bolii  respective, având în vedere că la 04.08.2017 CNPCBT România (Centrul Naţional de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile) raporta 8455 de cazuri de rujeola cu 32 de decese.

Câţi se gândesc la acei copii cu probleme severe de imunitate care cu adevărat au contraindicaţii la vaccinare şi ai căror părinţi trăiesc într-o teamă permanenţă că o erupţie banală se poate dovedi ceva mult mai sever?

Şi nici nu am adus în discuţie tuberculoza, tetanosul, hepatita B, rabia, difteria, poliomielită, variola,  boli despre care lumea crede că le-am întâlnit doar în romanele secolului XIX şi care nu există. E adevărat...unele nu mai există sau nu mai auzim de ele pentru că suntem vaccinaţi”, spune Irina Filipescu, medic specialist de boli infecţioase la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

Investigația care a demonstrat frauda a durat 7 ani

Jurnalistul Brian Deer este cel care a demontat punct cu punct, în British Medical Journal (Jurnalul Medical Britanic), cercetarea. Rezultatul celor 7 ani de investigație este uluitor: studiul e o fraudă cap-coadă. Jurnalistul a dovedit că Wakefield și-a selectat pacienții, alegându- i pe cei cu părinți care făceau parte deja din mișcarea anti-vaccinare sau ai căror copilași aveau afecțiuni care putea fi confundate cu autismul.

A demonstrat și că în spatele acestei „cercetări” și a concluziilor ei se ascundeau două interese financiare: Wakefield a fost plătit să acrediteze ideea că vaccinul provoacă autism, într-un proces care trebuia să fie susținut contra companiei farmaceutice care-l producea, pe care el, personal, avea tot interesul s-o discrediteze, întrucât deja depusese documentația pentru aprobarea propriului vaccin contra rujeolei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter