Sănătate

Campania de vaccinare împotriva rujeolei a început la Pata Rât

Pata Rât a fost prima comunitate în care DSP Cluj a început, vineri, vaccinarea copiilor împotriva rujeolei,

Campanie de vaccinare împotriva rujeolei a început la Pata Rât Campanie de vaccinare împotriva rujeolei a început la Pata Rât

„Prima comuninitate în care am intrat a fost Pata Rât, fiind cea mai accesibilă, iar în prima oră au fost vaccinaţi aproximativ 12 copii. Urmează ca săptămâna viitoare să mergem şi în alte comunităţi şi să încercăm să îi convingem pe oameni să înţeleagă faptul că vaccinarea e cea mai bună armă de protecţie împotriva rujeolei. Medicii de familie au fost informaţi să intensiifice acţiunea de mobilizare la vaccinare în tot judeţul Cluj. Săptămâna viitoare mergem în zona Huedinului”, a declarat Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

Direcţia de Sănătate Publică Cluj și medicii de familie desfăşoară în această perioadă activităţi din campania de informare şi vaccinare a copiilor înscrişi pe lista medicilor de familie dar nevaccinaţi, precum şi a celor neînscrişi pe lista medicilor de familie, în special în comunităţile vulnerabile: Pata Rât, Cantonului, Călăţele, Huedin.


Campania se desfăşoară în contextul epidemiei de rujeolă. 370 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate până la mijlocul lunii,  în total fiind peste 8.000 de cazuri confirmate cu rujeolă în România, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). La Cluj, până la mijlocul lunii iulie, se îregistraseră 6 cazuri suspecte de rujeolă şi un deces din cauza acestei boli.

La ora actuală există la nivelul Direcţiei, 7680 doze de vaccin MMR VAX PRO, din stocul iniţial de 11706 doze primite în 14 iulie 2017 şi din care s-au distribuit 4026 doze, spuneau reprezentanţii DSP Cluj, la începutul campaniei.


Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă,extrem de răspândită. Afectează până la 99,9% din populaţie, receptivitatea fiind generală. În populaţia urbană boala apare endemo-epidemic. Marea majoritate a populaţiei se îmbolnăveşte în copilărie, adulţii fiind imuni.

“Contagiozitatea boli este foarte mare. Transmiterea bolii se face de la omul bolnav, direct pe cale aerogenă. Receptivitatea faţă de acest virus este foarte mare, in special dacă mama nu este imună. Rujeola lasă o imunitate puternică şi durabilă. A doua îmbolnăvire nu se produce decât in cazuri excepţionale. Rujeola apărută în primele trei luni de sarcinăpoate provoca malformaţii congenitale la făt.


Simptomele apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul și la început pot fi confundate cu o răceală obișnuită: secreții nazale, tuse și febră mică. Pe măsură ce boala progesează și în special între a treia și a șaptea zi de la debut, temperatura crește până la 39-41º,  iar pe corp apare o erupție caracteristică reprezentată de pete roșii care persistă de la 4 la 7 zile.Contagiozitatea există de la apariţia catarului până la 4 zile post eruptiv.

Vaccinul este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană si rubeolică începând cu vârsta de 12 luni. În circumstanţe speciale, vaccinul poate fi administrat incepând cu vârsta de 9 luni.Vaccinarea împotriva bolilor contagioase și periculoase, ca rujeola, este o prioritate națională. Vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea copiilor”, atrag atenţia reprezentanţii DSP Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter