Sănătate

Activităţile sedentare afectează coeficientul de inteligenţă

Un studiu realizat de cercetătorii Universităţii din Leicester relevă faptul că activităţile sedentare, precum condusul, afectează activitatea creierului, având efecte negative asupra nivelului de inteligenţă al indivizilor, potrivit The Independent.

Activităţile sedentare afectează coeficientul de inteligenţă Activităţile sedentare afectează coeficientul de inteligenţă

Condusul pentru mai mult de două ore pe zi reduce în mod constant coeficientul de inteligenţă, arată studiul efectuat de cercetătorii britanici. Conform cercetătorilor, activităţile sedentare, precum condusul sau urmăritul televizorului, pot reduce scorul testelor IQ.

”Ştiam deja că dacă stăm în faţa volanului mai mult de două ore pe zi, putem avea probleme de inimă. Acest nou studiu indică faptul că această activitate este rea şi pentru creier deoarece activitatea intelectuală este scăzută în timpul orelor de condus”, a declarat Kishan Bakrania, cercetător al Universităţii din Leicester.


Cercetătorii au analizat stilul de viaţa a peste 500.000 de britanici cu vârste cuprinse între 37 şi 73 de ani, în timpul cărora au fost efectuate teste de inteligenţă şi de memorie.

Astfel, cei care counduceau mai mult de două, trei ore pe zi aveau rezultate mult mai slabe în testele de inteligneţă decât cei care duceau un stil de viaţă mai activ. Rezultate similare au avut şi cei care urmăresc televizorul în mod regulat pentru câteva ore zilnic.


Cu toate acestea, Bakrania a sugerat că folosirea calculatorului creşte activitatea creierului.

”Aptitudinile cognitive sunt stimulate în cazul persoanelor care folosesc calculatorul zilnic. Când te uiţi la televizor, creierul este mai puţin solicitat, însă operaţiunile efectuate pe calculator stimulează activitatea creierului”, a adăugat Bakrania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter