Sănătate

Cum stă Clujul cu stocurile de vaccin și câți copii sunt pe listele de aşteptare

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a anunţat, vineri seara, că au ajuns în ţară 245.000 doze vaccin hexavalent, săptămâna viitoare urmând să ajungă în ţară 350.000 doze vaccin ROR, precizând că nu vor mai fi probleme în ceea ce priveşte vaccinurile.

La nivelul judeţului Cluj sunt asigurate stocurile de vaccinuri obligatorii pentru copii, precum ROR, Hexacima si Tetraxim, nefiind înregistrate liste de aşteptare la medicii de familie.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat că săptămâna viitoare sunt aşteptate noi doze de vaccin care să completeze stocurile.


"Pentru vaccinul hepatitic – pediatric avem 210 doze, acesta se adresează unei categorii aparte de copii. Pentru vaccinul Hexavalent avem 1.130 de doze, ne-ar trebui 1.600 dar trebuie să sosească săptămâna viitoare vaccin nou, aşa încât pe când vom începe distribuirea, vom fi acoperiţi. Din vaccinul ROR avem 992 de doze la medicii de familie şi alte 180 de doze, rezervă la nivelul DSP, pentru medicii care ne anunţă că au cazuri de rujeolă. Săptămâna viitoare urmează să primim alte doze care ne vor ajunge până la sfârşitul anului. Deci pentru luna iulie ne descurcăm", a spus Moisescu, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte vaccinul tetravalent, la nivelul judeţului Cluj este un stoc de 180 de doze, care urmează să fie suplimentat, iar la cel diftero – tetanic există stoc suficient.


"Dacă într-un loc va fi nevoie, luăm din altă parte, de la cabinet şi facem permutări în aşa fel încât să acoperim unde este strictă nevoie", a precizat şeful DSP Cluj.

Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, a declarat, la rândul său că, în ceea ce priveşte vaccinurile obligatorii, nu se înregistrează liste de aşteptare.


"Nu avem toate vaccinurile, dar nu sunt liste de aşteptare pentru că trebuie să existe o anumită schemă de recuperare vaccinală. Cumva i-am eşalonat noi pe copii, în funcţie de vârstă şi nevoile fiecăruia. Trebuie să facem un management acestor vaccinări", a explicat Costiug.

"Săptămâna aceasta vor intra în ţară 350.000 doze ROR care vor asigura necesarul pentru tot anul. Am cumpărat toate stocurile şi am blocat exportul. Aceste vaccinuri vor intra în România în cursul săptămânii următoare. Vaccinurile durează mult ca proces de fabricaţie. Problema ROR este rezolvată. Astăzi (vineri - nr.r) am fost anunţat de specialişti că au intrat în ţară peste 245.000 doze vaccin hexavalent cărora le vom semna repartizarea săptămâna viitoare. Dând drumul şi la legea vaccinarii cred că nu vom mai ajunge într-o asemenea situaţie. Cu aceste doze acoperim necesarul de hexavalent pentru perioada următoare şi urmează însă o tranşă. Pentru ROR pot să vă spun că se termină criza. Am demarat procedura pentru o perioadă de patru ani pentru ROR", a declarat Florian Bodog la Antena 3.


Întrebat cine sunt cei responsabili de criza vaccinurilor, Florian Bodog a făcut referire la predecesorul lui, Vlad Voiculescu. "Pentru hexavalent a refuzat să semneze contractele, a zis că nu sunt corecte, nu şi-a asumat, banii de investiţii au fost returnaţi la Guvern că nu şi-a asumat să repartizeze", a mai spus Bodog.

Ultimele Stiri
abonare newsletter