Sănătate

Ministerul Sănătăţii: Stocurile de vaccin, inclusiv ROR, hexavalent şi tetravalent, sunt DISPONIBILE în toată ţara

Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv vaccinul ROR, hexavalent şi tetravalent, sunt disponibile în toată ţara, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii: Stocurile de vaccin, inclusiv ROR, hexavalent şi tetravalent, sunt DISPONIBILE în toată ţara Ministerul Sănătăţii: Stocurile de vaccin, inclusiv ROR, hexavalent şi tetravalent, sunt DISPONIBILE în toată ţara

"Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent şi Tetravalent la care se face referire cu insistenţă în cadrul unor dezbateri politice) SUNT DISPONIBILE în toată ţara. În plus, Ministerul Sănătăţii definitivează în această perioadă legea vaccinării ale cărei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numărului de copii vacccinaţi", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului, părinţii care doresc să-şi vaccineze copii trebuie să meargă la medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privaţi, în speţă către farmacii.


"Hotărârea Nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 şi Ordinul Nr. 377/2017 stipulează că vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizează de către medicii de familie în mod obligatoriu. În acod cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sănătăţii către medicii de familie, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică. Articolul 31 din Hotărârea menţionată descrie mecanismul de furnizare a serviciilor medicale privind vaccinarea: “Realizarea vaccinării copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului naţional de vaccinare, precum şi realizarea campaniilor de vaccinare suplimentare decise de Ministerul Sănătăţii sau direcţiile de sănătate publică drept măsuri de sănătate publică sau în situaţii epidemiologice cu risc crescut de îmbolnăvire sunt obligatorii pentru toţi medicii de familie.”, potrivit sursei citate.

Ministerul Sănătăţii mai precizează faptul că, de ani buni, aceasta a fost procedura standard prin care s-a derulat Programul Naţional de Vaccinare şi că nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte mecanismul de furnizare a acestui serviciu medical esenţial. Modificările care se aduc, anual, vizează includerea unor noi vaccinuri în schema de imunizare.


De asemenea, potrivit MS, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achiziţie pentru vaccin, pentru a permite achiziţii multianuale, procedură care va înlătura posibilitatea izbucnirii unei crize similare celei din toamna anului trecut.

abonare newsletter