Sănătate

Ministerul Sănătăţii: Scăderea preţului la medicamente nu este ameninţată sau pusă sub semnul îndoielii

Scăderea preţului la medicamente nu este ameninţată sau pusă sub semnul îndoielii sub nicio formă şi în niciun moment, anunţă Ministerul Sănătăţii, care precizează că programul de guvernare prevede scăderea cu 35% a preţului la medicamentele inovative care şi-au pierdut patentul.

 Ministerul Sănătăţii: Scăderea preţului la medicamente nu este ameninţată sau pusă sub semnul îndoielii Ministerul Sănătăţii: Scăderea preţului la medicamente nu este ameninţată sau pusă sub semnul îndoielii

"Programul de guvernare actual prevede scăderea cu 35% a preţului la medicamentele inovative care şi-au pierdut patentul şi care au generic înregistrat în România.Acest obiectiv este asumat cu toată fermitatea şi determinarea de Ministerul Sănătăţii, a cărui misiune este să asigure accesul tuturor pacienţilor români la medicamente ieftine şi de calitate.În acest scop, Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii săi au parcurs, în mod onest şi transparent, toate etapele necesare pentru a pune în aplicare politica de ieftinire a preţului la medicamentele care fac parte din categoria tratamentelor inovative.Împreună cu toate părţile implicate şi interesate de implementarea acestui program, adică alături de reprezentanţii industriei medicale, producătorii de medicamente, asociaţiile de pacienţi am analizat, am dezbătut şi am ajuns împreună la un acord privind conţinutul actului normativ. Au existat trei runde de consultări publice, organizate de minister împreună cu partenerii sociali, pe marginea reglementării preţului la medicamente", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit MS, rezoluţia comună a fost de implementare a măsurii privind ieftinirea medicamentelor, dublată de o serie de acţiuni menită să prevină posibilitatea de dispariţie de pe piaţă în cazul unora dintre acestea.


"Conform Ordinului nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, măsura de scădere a preţului la medicamente produce efecte la finalul corecţiei anuale a preţurilor, care presupune revizuirea tuturor preţurilor cuprinse în catalogul Canamed. După cum se ştie, simpla aplicare a acestei măsuri ar fi putut genera efecte ambivalente. Pe lângă efectul de scădere al preţului la unele medicamente, am fi putut constata şi o serie de majorări la alte produse (dacă cel mai mic preţ din cele 12 de referinţă a crescut). Pentru a rezolva această chestiune în beneficiul pacienţilor români, am hotărât să ne îndreptăm spre partenerii noştri sociali şi să analizăm împreună calea de urmat. În acest cadru de dezbatere, am ajuns la o înţelegere comună privind cea mai bună soluţie", potrivit sursei citate.

Ministerul Sănătăţii transmite în final că, sub nicio formă şi în niciun moment, scăderea preţului la medicamente nu este ameninţată sau pusă sub semnul îndoielii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter