Sănătate

Campanie de donare de sânge la Cluj. Se caută 1000 de donatori în 5 zile

O nouă campanie de donare de sânge are loc între 8 şi 12 mai din cauza crizei de sânge cu care se confruntă Centrul Regional de Transfuzii. Săptămâna trecută, chirurgul Nadim Al Hajjar acorda un interviu ziarului Monitorul de Cluj în care spunea că “oamenii trebuie să conştientizeze cât de important, sănătos şi generos este să doneze sânge”.

În perioada 8-12 mai, proiectul „Donează sânge! Fii erou!” organizează o nouă campanie de donare de sânge. Campania se va desfăşura simultan în 10 centre universitare din țară.

Conf. dr. Nadim Al Hajjar de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca este unul dintre cei mai apreciați chirurgi din zonă. Medicul clujean trage un semnal de alarmă în ce priveşte scăderea numărului donatorilor de sânge. Oamenii trebuie să conştientizez faptul că a dona sânge este benefic pentru ei înşişi şi chiar sănătos. Nu în ultimul rând, un donator poate salva nu o viaţă, ci mai multe.


“Din păcate, de foarte multe ori se temporizează intervenţiile chirurgicale majore care sunt planificate la bolnavi ce suferă de o boală gravă, cum ar fi un cancer de ficat, de pancreas. În aceste cazuri nu se poate interveni chirurgical fără să ai o rezervă de sânge. Eşti nevoit, când nu ai rezervă de sânge compatibil, să replanifici bolnavul până ce poţi să dispui de două sau trei unităţi de sânge, depinde de amploarea intervenţiei. Pe de altă parte, într-un centru medical cum este Clujul vin foarte mulţi bolnavi din toată ţară, vin să se opereze aici şi deci este nevoie de sânge”, a spus medicul clujean.

Peste 100 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”Cluj-Napoca au pus umărul la organizarea campaniei de donare de sânge. Potrivit acestora, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca se confruntă cu o criză de sânge.


“Facem un apel către clujeni, și anume că donatul de sânge trebuie să fie făcut constant pentru a asigura o sursă continuă de sânge. Cu ajutorul dumneavoastră putem crește procentajul de donatori din populație la un nivel european și putem atinge numărul de 1000 de donatori în 5 zile de campanie, acoperind pentru o scurtă perioadă de timp necesarul de sânge cu care ne confruntăm”, spun organizatorii evenimentului.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să poţi dona sânge?


Oricine poate dona sânge, dar cu îndeplinirea anumitor condiţii: donatorii trebuie să aibă la ei actul de identitate; să mănânce dimineață un mic dejun ușor fără grăsimi; vârsta 18-60 ani; stare generală de sănătate bună; greutate corespunzătoare femei>55kg, bărbați>60kg; să nu fi avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase; să nu fie alergic; să nu fie răcit; să nu fie sub tratament medicamentos; să nu aibă tensiune arterială >180/100 mmHg; să nu fie în perioada menstruației; să nu fie sub tratament anticoncepțional; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale sau dentare; să fie odihnit; să nu fie după tură de noapte la serviciu; să nu fi consumat alcool în ultimele 72 ore; să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 ore; să nu fie în pensie de boală (indiferent de diagnostic); să nu te fi vaccinat în ultimele 2 săptămâni; să nu-și fi făcut tatuaje în ultimele 6 luni

Facilităţile donatorului de sânge: primeşte 7 bonuri de masă cu care va putea face cumpărături în orice magazin care acceptă bonuri de masă. Următoarele analize de sânge sunt gratuite: Hepatită B şi C, HIV (SIDA), sifilis, leucemie, hemoglobină şi primeşte o adeverinţă pentru reducere de 50% pentru transportul în comun (RATUC) pentru 1 lună şi o zi liberă.


Potrivit datelor, doar 2% din populația României donează sânge, deși este estimat că aproximativ 60% din populația țării va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sânge;

Clujenii care vor să doneze sunt aşteptaţi în perioada  8-12 mai  la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca de pe strada Nicolae Bălcescu între orele 7:30 și 13:30, unde donatorii vor fi întâmpinați de voluntarii proiectului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter