monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Pregătiri de Paște, din punctul de vedere al dieteticianului (P)

Sărbătorile Pascale sunt o sărbătoare de familie, când în prim plan se află mesele bogate, îmbelșugate, cu multe tipuri de alimente, însoțite de cele mai multe ori de alcool și produse de patiserie dulci.

De asemenea sunt urmate de o mini vacanță, sau cel puțin de câteva zile libere în care activitatea noastră fizică scade, astfel am avea nevoie de și mai puține kcal pentru a satisface nevoile energetice.

Primul sfat ar fi ca după terminarea mesei, să continuăm discuțiile cu familia și prietenii în living sau camera de zi, în loc să stăm la masă. Astfel o să economisim câteva sute de kcal. Cred că toată lumea știe despre ce vorbesc, 1 alună 2 în plus poate chiar și mai multe, încă doi covrigi cu cașcaval, încă o linguriță de tort cu ciocolată...


Al doilea și cel mai important sfat ar fi întotdeauna să alegem doar materii prime de calitate și din surse sigure. De Paște carnea de miel, este în prim plan, astfel o bună comunicare cu măcelarul nostru, care întotdeauna are câteva sfaturi utile pentru noi în folosirea cărnii, ne va ajuta să creăm un preparat care va fi cu siguranță în centrul atenției. Cu venirea primăverii, ar fi bine să schimbăm obiceiul cumpărăturilor din Hiper Marketuri și să ne axam pe piețe, producători locali și mai ales legume și fructe de sezon. Deja au apărut multe legume sezoniere de primăvară bogate în vitamine și minerale, care ne ajută la reumplerea rezervelor, cum ar fi leurda, ceapa verde, cartofii noi, spanacul, urzica și în curând căpșunile.

Când pregătim masa, să încercăm să ne limităm la un preparat principal, deoarece dacă avem 10 feluri de mâncare, tentația de a gusta din toate este foarte mare. Lângă fiecare preparat gras sau greoi să pregătim o salată proaspătă de primăvara, să folosim cuptorul cât mai mult sau poate chiar grill-ul din curte, astfel economisind sute de kcal. Să nu neglijăm cantitatea și calitatea  garniturilor, este recomandat și în perioada sărbătorilor să fie din sursă integrală, orez brun, paste integrale, quinoa, pâine integrală. Dulciurile sunt de preferat să fie consumate în prima parte a zilei, nu ca și desert, de exemplu o felie de cozonac la micul dejun sau o prăjitură ca gustarea de înainte de masă.


Din păcate tot mai multe persoane au o boală cronică precum diabetul, diferite alergii și intoleranțe alimentare. În perioada sărbătorilor avem tendința de a neglija alimentația corectă sau cea prescrisă. Este important să ținem câteva lucruri în minte când pregătim sau servim masa de Paște, deorece o problemă digestivă ne poate strica buna dispoziție pe perioada sărbătorilor.

Carnea și produsele din carne să fie proaspete, din sursă sigură, de la crescători locali, din animale sănătoase, fără aditivi, coloranți sau potențiatori de aromă.
Să evităm produsele de patiserie foarte dulci, însiropate sau cu creme grase, să încercăm să pregătim în casă prăjiturile, să folosim mai putin zahăr eventual xylitol sau zahăr brun, să optăm pentru deserturi cu multe fructe, să folosim făină integrală în aluat, amestecat cu făina albă.


Calitatea și cantitatea sunt cuvintele cheie, indiferent dacă ne gândim la produse din carne sau produse de patiserie. Deoarece o dietă echilibrată nu inseamnă abținerea de la grupuri alimetare în totalitate, trebuie doar să alegem isteț spre beneficiul sănătății noastre și al familiei.

Noua gamă de produse Petry nu se adresează exclusiv persoanelor care au intoleranță la gluten sau lactoză, ci tuturor persoanelor care doresc să consume carne, care provine din animale sănătoase, crescute local, produse fără coloranți și potențiatori de aromă.


Nagy Bea - Dietetician, Specialist în Nutriție clinică și comunitară

           

Etichete: petry targu mures