Sănătate

În plină epidemie de rujeolă, la Cluj vaccinul lipseşte de trei luni. În România există cel mai mare focar de rujeolă din Europa

În plină epidemie de rujeolă, stocurile de vaccin sunt inexistente la Cluj de trei luni. Din luna septembrie 2016 şi până în prezent, în România s-au înregistrat 4.025 de cazuri de rujeolă, dintre care 18 decese.

La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.

La Cluj, luna trecută, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a primit doar 1000 de doze, când de fapt era nevoie de trei ori mai mult.


"Nu avem vaccin ROR aproximativ de trei luni. Luna trecută am primit o cantitate de vaccin, însă nu a fost suficient. A acoperit aproximativ 30% din necesar", a spus Dorina Duma, din cadrul DSP Cluj.

Medicii de familie spun că de mai bine de două luni sunt nevoiți să-i amâne pe părinții care vin să își imunizeze copiii.


Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că va dispune achiziţionarea, în regim de urgenţă, a 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, pentru două luni, iar, în paralel, vor fi demarate procedurile necesare achiziţiei dozelor pentru imunizare, potrivit programului naţional de vaccinare.

Potrivit autorităţilor, ca măsură de limitare a extinderii rujeolei a fost organizată şi se desfăşoară la nivel naţional o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani.


"Campania se va încheia curând din lipsa vaccinului, ceea ce este o gravă problemă", spun medicii.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, nouă din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.


Cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că cel mai mare focar de rujeolă din Europa de la începutul anului este în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter