Sănătate

Ministerul Sănătăţii anunţă că va cumpăra 3.000 de autoturisme de transport medical, dar abia găseşte bani pentru primele 100

Ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze 3.000 de autoturisme de transport medical, care să preia pacienţi din zone sărace ori izolate spre cabinete şi unităţi spitaliceşti, dar autovehiculele nu sunt prinse însă în bugetul ministerului, primele 100 urmând să fie achiziţionate din finanţare externă.

FOTO Arhivă FOTO Arhivă

Aflat într-o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău, ministrul Sănătăţii Florian Bodog a făcut mai multe anunţuri, între care şi cel privind achiziţia a 3.000 de maşini de transport medical. Startul achiziţiilor este însă mult mai "timid", cu doar 100 de astfel de maşini, finanate nu din bugetul ministerului, ci de Banca Mondială. Despre susţinerea financiară a „grosului” proiectului, reprezentând 2.900 de astfel de autoturisme de acest fel, ministrul nu a menţionat nimic.

"Pentru aceste maşini, toată lumea se întreabă de unde vor fi finanţate, pentru că nu apar în bugetul Ministerului Sănătăţii. Am găsit o soluţie prin Banca Mondială şi va fi un program-pilot, cu 100 de maşini. Ele vor fi maşini de transport, cel mult cu asistent medical, care poate veni de la centrul de asistenţă comunitară sau poate veni de la un cabinet de medic de familie, însă practic vom lua pacienţii şi îi vom duce la facilităţi medicale", a explicat ministrul Florian Bodog, citat de Agerpres.


El a explicat că acchiziţia maşinilor reprezintă o formă de susţinere a medicinei primare, în zone unde medicii sunt mai puţin prezenţi sau ajung mai rar: "Dorim să achiziţionăm 3.000 de autoturisme de transport medical, nu le spun ambulanţe, care să facă acest lucru - să transporte pacienţii din zonele sărace, din zonele izolate, să îi transporte la ambulatoriile de specialitate, la medicii de familie, dar pentru asta trebuie să acordăm o atenţie deosebită medicinei primare. Trebuie să creştem finanţarea acordată medicinei primare şi suntem determinaţi să o facem şi o vom face. În acelaşi timp, trebuie să creştem dotarea cabinetelor medicilor de familie", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter