Sănătate

Un test bazat pe analize de sânge și vârstă preconizează riscul de maladii cronice

Cercetătorii au descoperit că este posibilă preconizarea cu o acuratețe de aproape 80% a riscului de a suferi de boli cronice prin efectuarea unui test care combină vârsta pacientului cu informații obținute în urma unor analize simple de sânge, conform AFP.

Acest test simplu, bazat pe analiza combinată a acestor date, determină probabilitatea de îmbolnăvire în următorii trei ani de una dintre maladiile cronice cele mai frecvente, conform cercetătorilor care și-au prezentat concluziile vineri, cu ocazia conferinței anuale a Colegiului American de Cardiologie care se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni la Washington.

Printre bolile cronice ce pot fi detectate astfel se numără diabetul, insuficiența renală și cea cardiacă, maladia coronariană sau pulmonară cronică, fibrilația atrială, aritmia cardiacă, infarctul și accidentele vasculare cerebrale dar și demența, conform cercetătorilor.


"Obiectivul nostru a fost de a obține un instrument clinic util și ușor de folosit și care să ușureze munca medicilor generaliști", a precizat Heidi May, epidemiolog la Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City, coordonatoarea acestui studiu.

Heidi May și echipa sa au realizat acest studiu pe un grup de voluntari, bărbați și femei în stare bună de sănătate și fără antecedente de îmbolnăviri cronice. În rândul femeilor, cele care au obținut rezultate moderate la acest test se confruntă cu un risc de trei ori mai mare de a suferi de boli cronice prin comparație cu cele care au obținut rezultatele mai slabe. Femeile care au obținut rezultatele cele mai ridicate la test se confruntă cu un risc de 11 ori mai mare, conform cercetătorilor.

Etichete: varsta test
Ultimele Stiri
abonare newsletter