Sănătate

Epidemia de rujeolă, declanșată la zona de limită între judeţele Cluj și Bistrița, a ajuns la 3.446 de cazuri

Epidemia de rujeolă s-a declanşat în România în februarie 2016, la zona de limită între judeţul Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă, fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia.

Epidemia de rujeolă declanșată la zona de limită între judeţul Cluj și Bistrița a ajuns la 3.446 de cazuri Epidemia de rujeolă declanșată la zona de limită între judeţul Cluj și Bistrița a ajuns la 3.446 de cazuri

La Cluj, din fericire, nu au mai fost înregistrate cazuri de rujeolă din luna iulie a anului trecut, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Cluj (DSP).

“Din fericire, din luna iulie 2016 nu mai avem cazuri de rujeolă în judeţul Cluj. Au fost 90 de cazuri din ianuarie până în iulie anul trecut şi din fericire noi nu am avut decese. Marea majoritate a cazurilor a apărut fie la copii sub vârsta de vaccinare, deci sub un an, fie la copii nevaccinaţi din anumite categorii sociale, economice şi etnice”, a declarat Mihai Moisescu, directorul executiv adjunct al DSP Cluj pentru Monitorul de Cluj.


În  momentul de faţă, epidemia înregistrează 3.446 de cazuri cu 17 decese, în 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copii care nu au fost vaccinaţi, potrivit Ministerului Sănătății.  

Conform ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea.


"Acoperirea vaccinală în România la prima doză este de 80 la sută, în opt ţări europene este între 90 şi 95 la sută, în restul este comparabilă cu noi. Iar la a doua doză de vaccinare acoperirea este de doar 50 la sută. Acesta este un smenal de alarmă pe care îl tragem şi rugăm părinţii să-şi ducă copiii să îi vaccineze", a explicat ministrul Bodog, citat de news.ro.

El a susţinut că în prezent Ministerul Sănătăţii are vaccin antirujeolic pentru patru luni, iar până acum nu au fost probleme cu aprovizionarea acestui produs. 


"A fost vaccin. Nu a lipsit deloc. Avem stocuri pentru patru luni. Avem nevoie de o lege a vaccinării, o lege care trebuie să ne dea garanţii că nu vom mai avea copii nevaccinaţi. Avem nevoie ca toată populaţia să ne sprijine în acest sens", a spus ministrul Sănătăţii.

„Tulpina care a apărut la noi este similară cu tulpina care a apărut în Italia. Nu putem să blocăm libera circulaţie a populaţiei, dar, în acelaşi timp, trebuie subliniat că şi în Ungaria sau Austria sau în oricare altă ţară, dacă populaţia şi copiii ar fi vaccinaţi, sigur nu ar face boala", a completat Bodog.   

Ultimele Stiri
abonare newsletter