Sănătate

Accesul asiguraților la medicamente scumpe se simplifică

51 de medicamente scumpe care se acordau cu viza comisiilor de experți ale CNAS vor putea fi prescrise direct asiguraților, după completarea formularelor specifice de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru medicația respectivă.

Accesul asiguraților la medicamente scumpe se simplifică Accesul asiguraților la medicamente scumpe se simplifică

Potrivit Agerpres, formularele vor fi completate de medicii prescriptori și vor fi transmise prin mijloace electronice către casele de asigurări de sănătate cu care aceștia sunt în relații contractuale, urmând ca în termen scurt transmiterea să se facă online către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

CNAS precizează că întreaga responsabilitate pentru prescrierea medicamentelor menționate, precum și pentru corectitudinea completării formularelor va reveni medicilor prescriptori.


"Formularele vor constitui un sprijin pentru medicii prescriptori, deoarece reprezintă o modalitate rapidă de verificare a încadrării pacientului în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor respective. Totodată, ele vor fi și un instrument de control al evoluției costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS", a declarat Radu Gheorghe Țibichi, președintele CNAS, conform comunicatului de presă.

Totodată, CNAS susține că a efectuat modificări în mai multe acte normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor și la raportarea activității furnizorilor de servicii medicale și medicamente, pentru a le pune în acord cu trecerea la noua procedură de prescriere a medicamentelor scumpe.

Etichete: cnas medicamente
abonare newsletter