Sănătate

INTERVIU Dr. Valeriu Nicula: „În chirurgia plastică nu există nu se poate. Frumuseţea înseamnă armonie”

Procedeele cosmetice, de chirurgie estetică și cele minim invazive au luat amploare, în ultima perioadă. De asemenea, adresabilitatea către chirurgia plastică a crescut atat în Europa cât şi în România, pentru că oamenii sunt tot mai exigenţi cu ei înşişi când vine vorba de frumuseţe.

sursa foto centrulmedicalmarasti-cj.roI sursa foto centrulmedicalmarasti-cj.roI

Totul cu măsură, însă, pentru că frumuseţea înseamnă de fapt armonie. Care sunt cele mai frecvente intervenţii la care apelează clujenii, cât sunt de costisitoare şi mai ales de ce au nevoie să apeleze la astfel de proceduri, sunt întrebările la care ne răspunde Valeriu Nicula, medic primar chirurgie estetică şi plastică.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente intervenţii?


Dr. Valeriu Nicula: Cele mai frecvente sunt rinoplastia sau corecţia nasului, mărirea sânilor, apoi otoplastia, liftingul facial, abdominoplastia, şi lipoaspiraţia. Dacă ne referim la medicina estetică, cea minim invazivă, care a trecut mult în faţă- putem spune că cele mai frecvente sunt implanturile cu gel (injectările) cu acid hialuronic, toxină botulinică, peelingul facial si mezoliftingul cu fire rezorbabile.

Apelează şi bărbaţi la asemenea intervenţii?


Bineînţeles, dar sunt mai frecvente femeile, cel puţin la mine. Bărbaţii sunt interesaţi mai mult de ginecomastii, pentru că unii dintre ei folosesc hormoni şi suplimente nutritive care dezechilibrează printr-un “boosting” androgenic. De asemenea, la bărbaţi chirurgia genitală proprie mai este cerută.

De ce apelează lumea la asemenea intervenţii, din necesitate sau este doar un moft?


Foarte rar este un moft, dacă ne referim la un moft, aici am putea să credem că ar putea fi vorba despre un sindrom dismorfic, deci persoana se vede altfel decât este în realitate. Aceasta este o patologie psihiatrică. Mai sunt şi asemenea cazuri, dar destul de puţine. În general sunt diagnosticaţi. În general, este vorba de oameni care devin din ce în ce mai pretenţioşi cu sine, au un grad de comparaţie cu cei din jurul lor, despre asta este vorba, nu despre un moft. În cele mai multe cazuri, poate fi si uşor de corectat. Dacă ai o problemă şi te obsedează sau complexează, e bine să o rezolvi, pentru a redobandi încrederea în sine, care duce la curaj in abordarea problemelor care apar şi ajută la integrarea socială precum si evoluţia profesională. 

Aţi avut paciente pe care le-aţi refuzat?


Au fost, da, dacă aşteptările au fost nerealiste. Dacă ştii bine că nu poţi să obţii ce îşi doreşte pacientul, dacă vine cu “avioane”, atunci, refuzăm.

Ce costuri sunt, ne daţi nişte exemple?


Costurile pentru medicină estetică: injectări de acid hialuronic, în funcţie de firmă şi brandul produsului, pot fi de la 180 de euro, 200, 250 până la 350 seringa. Dacă e vorba de toxină botulinică  250- 300 de euro, în funcţie de numărul de zone, de câte zone. În general o zonă costă cam 150 de euro. Depinde şi de cantitate şi gravitate, de cele mai multe ori, un bărbat necesită o cantitate mai mare decât o femeie, de exemplu.

Este o artă meseria dumneavoastră?

Sigur este o artă, de fapt, toată chirurgia şi medicina estetică reprezintă un “tort”, la care aspiră foarte multe specialităţi şi prin vidul de legislaţie. Dar eu spun că trebuie sa pastrezi intotdeauna privirea de ansamblu armonios asupra intregului corp cu păstrarea şi respectarea proporţiilor unui ideal individual asociat cerinţelor de moment. Noi ne adresăm întregului corp, ştim toată anatomia, ştim în profunzime mecanismele de îmbătrânire, nu este o simplă relaţie cauză-efect. Ideea este cum măresc buzele, de exemplu, la modul armonios in ansamblul feţei, pentru că dacă este prea mult injectat, este mai greu de rezolvat după aceea. Nu modelele care se vehiculează a fi VIP-uri, aşa ceva nu, e prea exagerat, acestea nu sunt modele…rezultatele sunt foarte bune mai ales când se intervine proporţional conform criteriilor de armonie estetică. Arta înseamnă să păstrezi armonia, frumuseţea înseamnă armonie si proporţie, chiar dacă conceptual evoluează.

În chirurgia plastică nu există “nu se poate”, s-ar putea în schimb să nu merite soluţiile propuse de chirurgul plastician din mai multe puncte de vedere, există însă de fiecare dată cel puţin o soluţie pentru orice problemă!

Ultimele Stiri
abonare newsletter