Sănătate

Darius, un elev de 18 ani din Cluj-Napoca, are nevoie de noi. Se luptă de 11 ani cu o boală grea

În 2005, Darius Păcurar a fost diagnosticat cu meduloblastom, o boală complicată care i-a măcinat copilăria şi l-a făcut să treacă prin operaţii şi tratamente dificile.

Darius, un elev de 18 ani din Cluj-Napoca, are nevoie de noi. Se luptă de 11 ani cu o boală grea Darius, un elev de 18 ani din Cluj-Napoca, are nevoie de noi. Se luptă de 11 ani cu o boală grea

Darius Păcurar are 18 ani, este elev la Liceul Teoretic Eugen Pora din Cluj-Napoca. Acum, în loc să fie la şcoală cu colegii lui, el este în Austria. Acolo face tratament la Clinica AKH din Viena, pentru o boală grea care nu îi dă pace de când avea 7 ani.

Anul 2005 a fost momentul când Darius a fost diagnosticat cu meduloblastom, o tumoră la nivelul creierului. De atunci, băiatul nu a mai avut copilărie, viaţa lui a fost un lung şir de tratamente, operaţii şi plimbări între spitale. De fiecare dată a reuşit să învingă boala, iar acum se află în faţa unei noi încercări. Ca să reuşească şi de data aceasta, are nevoie de ajutorul nostru.


“Boala a debutat în 2005. A făcut atunci o operaţie la cap şi chimioterapie, în România. A fost în remisie până în 2011, când a recidivat la cap plus metastaze neoperabile pe coloana vertebrală, pentru care am fost trimişi în Austria. Acolo am făcut doi ani tratament, aceasta însemnând că săptămânal am făcut naveta între ţară şi Austria. După acel tratament de doi ani, a intrat din nou în remisie până acum”, spune mama lui Darius.

Cum au depistat că boala a reapărut

Din 2011 de la prima recidivă, Darius a făcut controale şi analize la fiecare trei luni. Totul a fost bine până în 28 iulie 2016, când la RMN s-a observat o nouă tumoră. “Tot la trei luni am mers la controale în Austria, controale care constau în analize făcute în România pe care le trimiteam la reinterpretare în Austria şi veneam să şi vorbim cu medicii. La ultimul control, în 28 iulie, am aflat că boala a recidivat într-o formă uşoară, la coloană, unde este o tumoare de 5-6 mm, neoperabilă în România. Am fost trimişi din nou în Austria”, mai spune mama lui Darius.


Statul român nu mai poate suporta cheltuielile

Dacă până acum tratamentul la Clinica AKH în Viena a fost suportat de statul român, prin formularul 112, de data aceasta familia Păcurar trebuie să se descurce cum poate cu banii. Costurile totale se ridică la 90.000 euro pentru tratament, la care se adaugă şi drumul. “De data aceasta nu am mai putut obţine formularul E 112 astfel că tratamentul trebuie plătit. S-a plătit deja de către cineva 40.000 euro, duminica trecută, cu angajamentul să plătească restul sumei de 50.000 în următoarele săptămâni, dar suma trebuie restituită. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate ne-a spus că nu mai poate plăti, suntem pe un formular la Ministerul Sănătăţii, care poate suporta plata doar a iradierii, care costă 6.000 de euro. Suma de 90.000 euro se preconizează a fi costurile de tratament în Austria. Internările care costă 1.112 euro pe zi. Se preconizează şase luni de tratament. La început, stăm o lună aici ca să vadă cum reacţionează sub tratament pe internare, apoi urmează tratament în ambulator. Ultimele şase săptămâni trebuie să stăm aici pentru că trebuie făcute zilnic razele paralel cu tratamentul medicamentos”, explică mama lui Darius.

Cum îl puteţi ajuta pe Darius

Dacă consideraţi că puteţi ajuta măcar cu o parte din sumă, oricât de mică, puteţi lua legătura cu familia Păcurar la numărul de telefon: 0740911202 sau pe mail: pacurar.marcel70@yahoo.com.


Donaţiile se pot face în contul următor:

Păcurar Marcel Nicolae
LEI : BANCA TRANSILVANIA
RO85BTRL01301201493410XX
EURO:BANCPOST (din afara ţării cod SWIFT : BPOSROBU )
RO79BPOS13006795690EUR01

Etichete: austria tratament
Ultimele Stiri
abonare newsletter