Sănătate

Mall nu a fost, parking nu s-a construit. Va fi Spital de Copii?

Terenul de pe strada Victor Babeș pe care l-a concesionat Consiliul Județean acum nouă ani ani pentru construirea unui centru comercial ar putea fi transformat în spital de copii, anunţă preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe. Tot Consiliul Judeţean dorea în 2013 transformarea zonei în parking, decizie care nu s-a mai concretizat. Ce şanse reale există ca de această dată să fie construit un spital de copii?

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj anunţă că anul viitor va începe construirea unui spital pentru copii în locul Akademia Center, în valoare de patru milioane de euro, care va fi dotat cu heliport. Să ne aducem aminte că Alin Tişe a mai promis şi construirea Spitalului Regional de Urgenţă demers care nu s-a mai concretizat.

Banii pentru viitorul spital de copii vor fi luaţi din creditul de 50 de milioane de euro pe care CJ Cluj intenţionează să-l acceseze pentru reabilitarea drumurilor judeţene.


“Un proiect definitoriu pe care intenţionez să-l realizez în actualul mandat îl reprezintă edificarea unui Spital pediatric monobloc, construcţie pentru care se are în vedere terenul de pe strada Victor Babeş cu o suprafaţă de aproximativ 7.000 mp, a cărui destinaţie prevăzută în PUG permite realizarea unui astfel de obiectiv. Necesitatea acestei unităţi spitaliceşti se datorează faptului că, în prezent, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, instituţie aflată în administrarea forului administrativ judeţean, îşi desfăşoară activitatea în nu mai puţin de 14 clădiri aflate în locaţii diferite de pe raza oraşului Cluj-Napoca, cu o distanţă medie de aproximativ patru kilometri între ele. De asemenea, un alt argument pentru urgentarea acestui proiect este acela că, mai multe clădiri în cadrul cărora funcţionează secţii ale acestui spital se află în plin proces de retrocedare sau sunt supuse rigorilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca, motiv pentru care întâmpină, deseori, dificultăţi în realizarea unor investiţii asupra acestor clădiri. CJ Cluj poate suporta costurile unei astfel de investiţii din bugetul propriu, estimate la patru milioane de euro, la care se adaugă costurile cu dotarea medicală. Lucrările vor începe anul viitor şi vor dura doi ani”, a spus Tişe.

Alin Tișe a declarat astăzi că 90% dintre problemele pe care CJ le-a avut cu terenul din Haşdeu, cu Akademia Center, au fost rezolvate.


“90% din problemele pe care le-am avut cu terenul din Hasdeu, cu Akademia Center, le-am rezolvat. Juridic, urmare a insolvenţei declarate pentru Akademia Center, noi practic putem intra în drepturi să beneficiem de acel teren. A fost o inabilitate a noastră în ultima perioadă în a prelua acest teren mai devreme. Acel teren, din momentul în care societatea cea care a beneficiat de el, Akademia Center, a intrat în insolvenţă există o clauză contractuală care spune că toate bunurile folosite până în acel moment revin judeţului. Mai mult, societatea sau oricine altcineva nu poate pretinde niciun drept asupra unui bun viitor pentru că acel bun viitor pe care dorea Nisco să-l facă nu mai poate exista. Pentru că Nisco nu mai are contract. Din moment ce contractul e denunţat prin procedura insolvenţei şi a falimentului, contractul a fost desfiinţat. Nu mai există contract cu Nisco, Nisco nu mai poate construi niciodată acea clădire, ca atare nu mai poate fi vorba de bunuri viitoare făcute de Nisco. Mai mult, terenul este în domeniul public al judeţului, el nu poate face obiectul niciunei executări silite. Consiliul Judeţean se va adresa Oficiului Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a solicita radierea unor înscrieri ce s-au făcut în trecut, cu atât mai mult cu cât domeniul public al judeţului nu poate fi grevat în niciun fel”, a mai spus Tişe.

Alin Tișe a declarat că proiectul noului spital pediatric monobloc ar putea prinde contur chiar începând de anul acesta. “Acest proiect va prinde contur, deja în anul acesta, dacă va fi nevoie, vom prinde bani”, a anunţat Tişe.


Despre Spitalul Regional de Urgenţă, numai de bine

“Spitalul Regional de Urgenţă este treaba ministerului. Este problema Guvernului să facă acest obiectiv. Noi vom preda terenul din Floreşti ca ei să poată construi. Construcţia în sine a clădirii este suportabilă, dotarea în sine este problema. În acest credit pe care noi îl luăm pentru investiţii, pentru drumuri, am discutat ca acest credit să fie unul deschis, astfel încât, dacă la un moment dat vom considera că din aceşti bani, 50 de milioane de euro, 2-3 milioane să putem dota spitalul, să putem folosi aceşti bani şi pe alte investiţii. Spitalul va fi construit din bani publici. Rapid se poate construi. În timp de un an poate fi construit. Vom face studiu de fezabilitate, vom face proiectarea, chiar îmi doresc să fac acest obiectiv. Judeţul are această capacitate, nu este o sumă foarte mare. Decât să facem licitaţii pentru mall-uri, mai bine investim în domeniul sănătăţii”, a conchis Tişe.


Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca este unul universitar, cu 506 paturi, în 15 secţii situate în mai multe locuri din oraş, în care sunt internaţi anual copii din peste 30 de judeţe ale ţării.

abonare newsletter