Sănătate

Algocalminul, Piafenul sau Novocalminul, pe lista medicamentelor interzise în UE, dar comercializate în România

Algocalminul, Piafenul sau Novocalminul conţin metamizol, o substanţă care, dacă este folosită în exces, duce la o boală care poate fi fatală, din cauza scăderii sistemului imunitar.

Calmantele pe bază de metamizol nu se mai eliberează din 2011 decât pe bază de prescripţie medicală,informează gandul.info. Anca Crupariu, de la Agenţia Naţională a Medicamentului a declarat că în ţara România nu s-a înregistrat nicio reacţie adversă din cauza acestei substanţe.

„Nu sunt interzise în acest moment, problema metamizolului a fost dezbătută cu 5-6 ani în urmă, când s-a pus problema reacţiilor adverse pe care le poate provoca. Metamizol este disponibil pe piaţa UE. Raportul beneficiu-risc, adică siguranţa acestui medicament este evaluată periodic. În acest moment, Agenţia Europeană a Medicamentului nu a deschis vreo procedură de evaluare a medicamentelor pe baza de metamizol. Problema metamizolului este ca este o substanţă activă care la indivizi cu o anumită sensibilitate poate duce la o reacţie adversă, numită agranulocitoză. În România nu s-a înregistrat o reactţie de acest tip.

Noi suntem afiliaţi Agenţiei Europene a Medicamentului, respectăm toate indicaţiile care vin de la acest nivel. La o evaluare periodică a raportului de siguranţă, în 2015, când s-au reevaluat toate semnalele de siguranţă din statele UE, s-a tras o concluzie referitoare la menţinerea medicamentului pe piaţa UE.

Foarte multe medicamente se eliberează pe baza de prescripţie medicală. Ori de câte ori se consideră că există posibilitatea unui abuz dintr-un anumit medicament, să apară unele reacţii adverse mai greu de monitorizat individual, se decide ca anumite substanţe active să fie eliberate numai pe baza de prescripţie medicală. Deocamdată, nu avem niciun semnal, nicio alertă din partea Agenţiei Europene a Medicamentului. Decizia de a se elibera pe baza de prescripţie este una care se referă la eliminarea riscului de abuz de medicamente. Trebuie luat aşa cum este prescris în prospect, să nu se depăşească doza recomandată şi fiecare individ să-şi urmărească reacţiile”, a explicat Anca Crupariu.


Sanofi România respinge aceste acuzaţii.

“Substanţa activă metamizol este autorizată în peste 30 de ţări din Europa, fiind recomandată de medici pentru tratamentul durerilor acute severe postlezionale sau postoperatorii, colici, dureri de cauză tumorală, alte dureri severe acute sau cronice. Conform Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, în România nu există date oficiale cu privire la siguranţa în utilizare a metamizolului. Nu au fost raportate niciodată cazuri de agranulocitoză în ţara noastră.  Medicamentul este bine tolerat dacă se urmează indicaţiile din prospect. În Rezumatul Caracteristicilor Produsului  al  medicamentului Algocalmin  este specificat foarte clar că agranulocitoza este o reacţie adversă posibilă, dar foarte rară”.

Etichete: interzis medicamente
abonare newsletter