Sănătate

Produse de post, bombe de substanţe chimice dăunătoare

Un studiu realizat de o asociaţie de protecţie a consumatorilor arată că produsele de post din magazine conţin multe substanţe chimice.

Produse de post, bombe de substanţe chimice dăunătoare Produse de post, bombe de substanţe chimice dăunătoare

Printre produsele de post cu substanţe chimice dubioase se numără tofu cu clorură de calciu (soluție care se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele). Consumul frecvent de margarină poate duce la mărirea ficatului, rinichilor, infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Un studiu realizat de o asociaţie de protecţie a consumatorilor arată că 1 din 2 produse de postconțin acid citric, 1 din 4 produse conțin metabisulfit de sodium, 1 din 5 produse conțin câte 2 conservanți, 1 din 6 produse conțin caragenan, 1 din 8 produse conțin clorură de calciu, 1 din 10 produse conțin monoglutamat de sodiu. Numai 10% din produsele analizate nu conțin aditivi alimentari.


Realizatorii studiului spun că verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria produselor de post trebuie să fie mai frecventă, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte și nu induc în eroare consumatorii. Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare și înșelătoare. Consumatorii pot avea greutăți în a face diferențe între un produs fără aditivi și unul cu încărcătură chimică mare. Într-adevăr, ca regulă generală, acolo unde apa adăugată depășește 5% din greutatea oricărui produs finit, ar trebui să apară pe lista ingredientelor.
În cele 35 de produse vegetale analizate s-au identificat 31 de aditivi alimentari, printre care:

E200 – acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii. E200 provoacă reacții alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii.
E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.
E407 – caragenan, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție.
E476 – poliricinoleat de poliglicerină este un emulgator și stabilizator artificial care poate provoca mărirea ficatului și a rinichilor.
E509 – clorura de calciu (în unele sortimente de tofu se folosește ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant). Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.


“Clorura de calciu se obține din calcar, prin reacție cu acidul clorhidric, sau ca produs secundar la obținerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu  vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele.  Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă”, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru din cadrul Departamentului de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

Etichete: vegetarieni post
Ultimele Stiri
abonare newsletter