Sănătate

Noutăţi în sistemul sanitar din 1 august: Salarii mai mari, gărzi plătite şi considerate vechime în muncă, mai multe analize şi investigaţii gratuite

Peste 160.000 de angajaţi din sistemul sanitar vor beneficia din 1 august de majorări salariale, medicii care fac gărzi suplimentare vor primi sporuri între 25 şi 100 la sută, iar serviciile medicale gratuite pentru pacienţi vor creşte, mai ales în stomatologie şi imagistică, prin aplicarea noului Contract Cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru 2016-2017.

Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea din sectorul public aduce majorări salariale pentru 163.000 de angajaţi din sistemul sanitar, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Un medic primar cu gradaţia 5 va avea o creştere de 914 lei, un medic specialist cu aceeaşi gradaţie va primi 557 de lei în plus la salariu, în timp ce un medic rezident anul VI-VII va avea o creştere salarială de 746 de lei. Şi medicul rezident anul III va avea, din 1 august, salariul mare cu 294 de lei, iar medicul rezident anul I va primi în plus 312 lei, scrie news.ro.


Pentru medicii rezidenţi, din 1 august se majorează şi plafonul de la care se acordă bursa de rezident, până la 4.749 de lei, menţinându-se valoarea lunară a bursei de 670 de lei.

Gărzile efectuate în afara orelor de program de către personalul medical cu pregătire superioară au fost şi ele reglementate.


Astfel, medicii care fac gărzi suplimentare vor primi sporuri între 25 şi 75% pentru gărzile din timpul săptămânii şi între 50 şi 100% pentru weekend. Totodată, timpul din gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă şi ca vechime în specialitate, lucru care nu era clarificat până acum. De la 1 august va exista un contract individual de muncă încheiat cu cadrele medicale în care se stabilesc orele suplimentare de gardă.

În cazul asistenţei medicale ambulatorii paraclinice, din 1 august se introduce printre serviciile decontate efectuarea de RMN de sâni cu sau fără substanţă de contrast şi se renunţă la decontarea examenului fungic de urină, considerat de specialişti ca irelevant pentru patologia pacientului.


Tot din 1 august, pacienţii cărora la externarea din spital li se indică prin scrisoare medicală să revină pentru internare, precum şi pacienţii cu hemofilie din programul naţional respectiv nu vor mai trebui să prezinte biletul de trimitere de la medicul din ambulatoriu.

Decontarea serviciilor efectuate în secţiile spitaliceşti de paliaţie se va efectua similar cu cea a serviciilor acordate în secţiile sau spitalele de bolnavi cronici.


Tootdată, asiguraţilor li se vor putea acorda două noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulară de gambă cu manşon de silicon, precum şi proteza de deget funcţională simplă, în cazul  copiilor cu malformaţii congenitale în vârstă de peste trei ani.

Tot din 1 august se introduce raportarea on-line în timp real. Perioada de raportare în platforma informatică a serviciilor medicale acordate a fost extinsă de la 72 de ore la trei zile lucrătoare după data acordării serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucrătoare sau sărbătorile legale.


De asemenea, au fost simplificate demersurile de obţinere a unor dispozitive medicale, cum ar fi aparatele de oxigenoterapie, a fost introdusă posibilitatea acordării de servicii conexe actului medical de către fiziokinetoterapeuţi şi profesorii de cultură fizică medicală.

O altă noutate din Contractul Cadru este că pentru insuficienţa respiratorie severă pacientul se poate prezenta direct la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter