Sănătate

Ce conţin cu adevărat pateurile de ficat

Un studiu realizat de o asociaţie de protecţie a consumatorilor arată ce compoziţie au pateurile de ficat din magazine.

Ce conţin cu adevărat pateurile de ficat Ce conţin cu adevărat pateurile de ficat

După ce au fost analizate 82 de sortimente de pateu, a reieşit faptul că 4 din 5 pateuri de ficat conțin nitrit de sodium, 1 din 2 pateuri conține monoglutamat de sodium (potenţiator de gust și aromă), 2 din 5 pateuri de ficat sunt colorate cu carmin şi 1 din 4 pateuri de ficat conține caragenan.

După tipul de pate de ficat folosit în conservele analizate, situația se prezintă astfel: 52% din pateuri sunt cu ficat de porc, iar conținutul de ficat de porc din conservă variază între 5 și 46%; 31% din pateuri sunt cu ficat de pui, iar conținutul de ficat de pui din conservă variază între 9,6% și 40%; 10% din pateuri sunt cu ficat de rață, iar conținutul de ficat de rață din conservă variază între 5 și 26%.


“Pateurile industriale, în majoritatea lor nu sunt altceva decât paste realizate din adaosuri proteice animale/vegetale, substanțe de îngroșare naturale/ artificiale, zaharuri, apă, aditivi și cantități mici de ficat (mai puțin de 20%) de la diverse specii. Trebuie evitate pateurile care au în compoziție carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele asociaţiei care a realizat studiul.

Etichete: ficat
abonare newsletter