Sănătate

Pacienţi umiliţi pentru un RMN la Spitalul Judeţean Cluj. Mărturia unei clujence

Dacă în această perioadă aveţi de făcut un RMN la Spitalul Judeţean Cluj trebuie să vă înarmaţi cu răbdare.

La Spitalul Judeţean Cluj, pacienţii care îşi fac un RMN trebuie să aştepte în faţa unui uşi încuiate pentru a fi preluaţi sau pentru a primi rezultatele examinării. Mai mult, toaleta e ţinută sub cheie. Conducerea spitalului spune că disconfortul este cauzat de lucrările de reparaţii.

Culmea umilinţei pentru pacienţii care merg la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj este la Laboratorul de Rezonanţă Magnetică. Nu există un serviciu de secretariat pentru informaţii, pacienţii fiind nevoiţi să aştepte în faţa uşii încuiate până când cineva le deschide din interior. Dacă trebuie să meargă la toaletă, ghinion! WC-ul este încuiat şi poate fi folosit doar dacă angajaţii laboratorului se îndură să le dea cheia.


Situaţia aberantă de la Laboratorul de Rezonanţă Magnetică a fost semnalată joi, de o pacientă. “Așa arată intrarea la Laboratorul de Rezonanță Magnetică de la Spitalul Județean Cluj. Nu există un serviciu de secretariat care să preia pacienții cu programare și care să elibereze rezultatele examinărilor făcute anterior. Toată lumea așteaptă să se deschidă o ușă ca să pună, timid, o întrebare. Iar la baie se merge doar când nu mai poți, pentru că intrarea se face cu cheia pe care trebuie să o ceri tot de la oamenii din spatele ușilor închise, oameni care preiau pacienți, eliberează rezultate, dau indicații pacienților care deja sunt în RMN, urmăresc ca înregistrările să fie corecte. Îmi vine să plâng”, a scris Elena Nicoae pe o reţea de socializare. Ea a ataşat şi fotografii care arată dezastrul de la intrarea în laborator.

Comentariile nu au întârziat să apară. Cei mai mulţi au făcut o comparaţie între serviciile oferite de spitalele de stat şi clinicile private. “Ieri am fost la un RMN, la Hiperdia, pe baza asigurării private de sănătate. Ca să vezi că diferenţele nu sunt doar de dotări, ci de organizare simplă. Acolo, în 25 de minute am intrat, am făcut RMN, am ieşit, am primit CD, am spus La revedere”, a scris Andrei Roth. Bărbatul a făcut referire şi la condiţiile impecabile de curăţenie din clinicile private în comparaţie cu cele de stat.


Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a precizat că la Laboratorul de Rezonanţă Magnetică se realizează lucrări de modernizare şi din acest motiv organizarea secretariatului este deficitară. “La Rezonanţă Magnetică suntem în lucrări de reparaţii şi am organizat activitatea aşa cum putem. Ştiu că secretariatul este puţin improvizat”, a precizat Monica Costin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Pacienţii care nu vor să îşi facă un RMN în condiţiile oferite de stat, ar trebui să plătească la privat între 700 – 1.000 lei.  


Reprezentanții Spitalului Județean au precizat că lucrările au început în urmă cu cinci ani și intenționează să fie finalizate în vara acestui an. “Clădirea în care își desfășoară activitatea Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală se află în lucrări de reparații capitale, începute în anul 2011. Până în prezent, în această clădire au fost terminate lucrările la mansardă, etaj și parter. În curs de amenajare au rămas demisolul, fațada și parcarea. Pentru ambulanțele care transportă pacienții nedeplasabili, dar care necesită servicii de imagistică, urmează finalizarea căii de acces spre liftul extern al clădirii”, a afirmat Flavia Topan, coordonator comunicare și relații publice Spitalul Județean Cluj.

De asemenea, în curtea spitalului, în imediata vecinătate a laboratorului, a existat  o clădire dezafectată, construită fără autorizație de construcție, acum aproximativ 20 de ani. Clădirea a fost demolată, aducând terenul la situația inițială, urmând ca pe terenul respectiv să se amenajeze parcări și o cale de acces pentru pacienți, la liftul exterior al clădirii. Potrivit reprezentanților spitalului, rampa de acces în clinică a rămas în starea din imagini, în urma demolării restului clădirii, demolare care s-a finalizat la data de 07.07.2016. În aceste zile, urmează să fie încheiate lucrările la rampa de acces, rampă care are statut provizoriu și va fi utilizată doar până la finalizarea construcției unui nou acces în clădire.


“Continuarea activității medicale, într-o clădire în care reparațiile capitale sunt încă în desfășurare, se justifică prin dorința de a veni în sprijinul pacienților. Din cauza lucrărilor de amenajare în curs, serviciile oferite se desfășoară restricționat, dar cu aprobările necesare din partea Direcției de Sănătate Publică, pentru circuitele existente. Pentru terminarea lucrărilor, doar în acest an au existat trei solicitări de fonduri la Ministerul Sănătății, în contextul în care, în ultimii 3 ani, Consiliul Județean nu a alocat fonduri pentru continuarea și finalizarea acestor lucrări”, a explicat Flavia Topan.

Potrivit reprezentanților spitalului, până la sfârșitul lunii, recepția urmează să fie mutată la parterul clădirii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter