Sănătate

Un fost ministru al Sănătăţii ŞTIA de neregulile dezinfectanţilor Hexi Pharma. El a primit o informare SRI care viza Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj

Noi informații apar în dosarul Hexi Pharma. SRI i-ar fi transmis, în aprilie 2015, ministrului sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu, o informare în care se vorbea cu subiect şi predicat despre Hexi Pharma. Informarea SRI viza Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și era printre puținele informări care dădea amănunte cu exactitate despre nereguli privind dezinfectantul Hexi Pharma.

De altfel, la acea vreme, fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu a trimis Corpul de control la spitalul din Cluj-Napoca, însă ulterior nu s-a luat nicio măsură cu privire la acest dezinfectant. În schimb, inspectorii ministeriali au găsit mai multe nereguli în legătură cu modul în care se făcea dezinfecția la spital și în legătură cu modul în care se raportau anumite servicii medicale care, de fapt, nu erau efectuate. S-a transmis către spital și un plan de conformare, însă nu s-a luat nicio măsură cu privire la Hexi Pharma.

La începutul scandalului Hexi Pharma, în aprilie, fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu preciza că nu-și amintește să fi primit vreo informare de la SRI care să vizeze în mod deosebit produsul dezinfectant Hexi Pharma.


Serviciul Român de Informaţii a trimis, în şase ani, 21 de informări către parchete, toate legate de nereguli în achiziţii făcute de unităţi medicale. Informările vizau contracte încheiate cu mai multe societaţi comerciale, printre care şi Hexi Pharma.

Bănicioiu a refuzat să răspundă dacă a primit de la SRI informări legate punctual de produsele livrate spitalelor de firma Hexi Pharma, invocând faptul că legea îi interzice să facă public conținutul acestor informații confidențiale de la un serviciu secret. Fostul ministru al Sănătăţii a declarat că nu poate spune daca a primit sau nu informări de la SRI, pentru că nu este legal, dar ştie că atunci când a primit o informaţie despre nereguli în spitale, de la oricine, a dispus să fie făcute controale.


Bănicioiu a precizat că, în perioada în care a fost ministru al Sănătăţii, au fost două controale naţionale, inclusiv în cazul dezinfectanţilor folosiţi, iar în unele cazuri au fost retrase substanţe dezinfectante, dar nu poate să spună de la ce firmă erau.

“Eu nu pot să spun dacă am primit sau nu informări de la SRI pentru că nu este legal. Acum nu mai am acces la arhivă şi la actele din Ministerul Sănătăţii, dar ce pot să vă spun este că, în momentul în care primeam orice fel de informaţie, de oriunde, am dispus controale în spitale. Au fost două controale mari, naţionale, inclusiv pe dezinfectanţi. Am retras loturi de dezinfectanţi. Nu ştiu dacă erau sau nu Hexi Pharma pentru că nu există doar această firmă pe piaţă. Mai sunt şi alte firme”, a declarat Nicolae Bănicioiu, pentru News.ro.


Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Sănătăţii din anul 2014 până în noiembrie 2015, pierzându-şi funcţia prin demisia întregului guvern Ponta - în urma incendiului din clubul Colectiv. După ce Bănicioiu a plecat de la conducerea MS, în luna mai 2016, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista spitalelor unde au fost semnalate probleme în urma controalelor efectuate ca urmare a scandalului dezinfectanţilor. Pe această listă apar două unităţi din Cluj. Acestea sunt Institutul Inimii "Nicole Stăncioiu" şi Institutul Oncologic "Prof.dr. Ion Chiricuţă".

Reprezentanţii Parchetului General menţionează că majoritatea dosarelor în care au fost folosite aceste documente transmise de SRI între 2009 şi 2015 sunt în curs de soluţionare la DNA.


Parchetul General nu menţionează însă câte dintre informări vizează această societate şi nici câte dintre cele primite de la SRI legate de probleme în sănătate au ajuns la DNA.

„Există un număr de astfel de informări care au fost transmise autorităţilor statului român. Unele dintre ele au fost transmise mai multor parchete. Aceste sesizări privesc o varietate de încălcări în domeniul medical, nu se referă exclusiv la o anumită chestiune. Noi suntem în faza în care facem o evaluare a modului în care ele au fost verificate”, a declarat într-un interviu pentru Digi24 Augustin Lazăr, procurorul general al României.


SRI ar fi trimis patru informări despre dezinfectanţii diluaţi în exces la Cluj şi Vâlcea.

„Eu, punctual pe această firmă sau tip de companie nu îmi amintesc să fi primit informaţii punctuale. Dar în zona medicală a spitalelor şi în alte domenii de activitate am primit foarte multe informaţii şi la fiecare dintre ele am reacţionat legal”, a declarat Ioan Gheorghe Vușcan, prefectul de Cluj.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut că nu a primit niciodată de la SRI informări despre dezinfectanţii diluaţi de la Hexi Pharma. A cerut însă desecretizarea informărilor. Din documentul ajuns în Parlament reiese într-adevăr că SRI i-ar fi spus lui Traian Băsescu, în ultimii trei ani de mandat, doar despre existenţa infecţiilor intraspitaliceşti.

Despre situaţia infecţiilor din spitale, potrivit SRI, ştiau toţi cei care au ocupat primele funcţii în stat.

Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu declara atunci că, în 2013, a dispus un control amplu, la nivel naţional, privind curăţenia din spitale, ca şi cauza a infecţiilor intraspitaliceşti, după un control care nu a avut rezultate concludente, el precizând că a demisionat ulterior din funcţie, iar următorul ministru, Nicolae Bănicioiu, nu a continuat acest demers.

Nicolăescu a precizat că nu îşi aminteşte să fi primit, cel puţin în mandatul de ministru al Sănătăţii din 2013, informări referitoare la o anume firmă producătoare de dezinfectanţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter