Sănătate

Eurostat: România are cea mai mare rată de decese intraspitaliceşti care pot fi evitate

Jumătate din decesele din România şi Letonia puteau fi evitate având în vedere cunoştinţele medicale şi tehnologice de astăzi. Potrivit Eurostat, cea mai mare pondere a deceselor intraspiceliceşti care puteau fi evitate este în România.

Proporţia deceselor din sistemul de sănătate printre toate decesele persoanelor mai mici de 75 de ani variează considerabil între statele membre ale Uniunii Europene, Franţa având cea mai mică rată, relatează neweurope.eu.

Datele Eurostat arată că cea mai mare pondere a deceselor din spitale care puteau fi evitate este în România (49,4%) şi Letonia (48,5%), urmate de Lituania (45,4%) şi Slovacia (44,6%). Pe de altă parte rata a fost sub 30% în ţări precum Franţa (23,8%), Danemarca (27,1%), Belgia (27,5%) sau Olanda (29,1%).


La începutul lunii mai oamenii au protestat în Bucureşti fiind nemulţumiţi după ce datele arătau că 20% din spitalele din ţară utilizau dezinfectanţi diluaţi.

Procurorii români au indicat o companie farmaceutică că dezinfectanţii pe care-i produceau nu erau în stare să lupte cu microbii.


În Uniunea Europeană 1,7 milioane de persoane cu vârsta mai mică de 75 de ani au decedat în 2013. Printre acestea, 577.500 de decese (33,7% din totalul deceselor) pot fi considerate premature, adică puteau fi evitate având în vedere cunoştinţele medicale din zilele noastre şi tehnologia.

Atacurile de cord (184.800 de decese) şi accidentele vasculare cerebrale (aproape 94.000 de decese) au reprezentat împreună aproape jumătate (48%) din aceste cauze care pot fi evitate la oameni care au sub 75 de ani.


Această informaţie privind decesele care pot fi evitate prin îngrijirea optimă a sănătăţii a apărut într-un raport al Eurostat. Conceptul de mortalitate care putea fi evitată se bazează pe ideea că anumite decese puteau fi “evitate” – ceea ce înseamnă că nu s-ar fi produs dacă persoanele respective erau tratate la timp şi eficient.

Acest indicator este folosit la nivel global pentru a măsura performanţa sistemelor de sănătate. Evaluarea performanţelor sistemelor de sănătate este un factor de o importanţă tot mai mare în Uniunea Europeană.


O treime din decesele ce ar putea fi evitate se cauzează bolilor cardiace.

În Uniunea Europeană în anul 2013 atacurile de cord  (184.800 decese ce puteau fi evitate sau 32% din totalul deceselor persoanelor sub 75 de ani) au strâns până acum cea mai mare rată de decese ce puteau fi evitate. Acestea erau urmate de atacurile vasculare cerebrale (93.900 sau 16%), cancer de colon (67.000 sau 12%), cancer de sân (50.800 sau 9%), boli hipertensive (28.700 sau 5%) şi pneumonii (24.100 sau 4%).

Ultimele Stiri
abonare newsletter