Sănătate

Elevii clujeni, învăţaţi să acorde primul ajutor

Zilele trecute a avut loc în Colegiul Tehnic „Ana Aslan” o acțiune de informare a elevilor cu privire la acordarea primului ajutor și a apelării corecte a numărului unic de urgență 112.

În cadrul acestei acțiuni au avut loc și o demonstrație de acordare a primului ajutor, mai exact elevii au avut ocazia să afle de la voluntarii filialei Cluj a Crucii Roșii și de la cei ai Serviciului Județean de Ambulanță Cluj care este modul corect de a efectua resuscitarea cardio-respiratorie.

În cadrul campanieii de informare şi conştientizare a importanţei acordării primului ajutor, demarată de trei studente ale Facultăţii de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării, din cadrul UBB, aproape 600 de elevi ai Colegiilor Tehnice „Ana Aslan”  „Napoca”și ai Colegiul Pedagogic „Gheorghe Lazăr”,  învaţă, printre altele,care sunt manevrele de resuscitare cardio-respiratorie, ce trebuie să facă dacă o persoană leşină pe stradă în faţa lor şi care sunt tehnicile de punere a victimei în poziţie de siguranţă până la sosirea echipajelor medicale.


În România, numărul tinerilor care ştiu să acorde prim-ajutor este prea mic. Asta în ciuda numeroaselor campanii de informare şi responsabilizare privind importanţa cunoaşterii tehnicilor de prim-ajutor.

O persoană care cunoaşte realizarea corectă a manevrelor de prim ajutor de bază, poate să salveze o viaţă până la sosirea ambulanţei.


Potrivit statisticilor făcute publice de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale din România, prin Sistemul Naţional Unic Pentru Apeluri de Urgenţă 112, numai în judeţul Cluj, în luna februarie, din cele peste 36.000 de apeluri înregistrate prin Serviciul Unic de Urgenţă 112, aproape 16.000 au fost false, adică, un procent ce depăşeşte 43%, în timp ce doar aproximativ 20.000 de apeluricătre 112, adică în jur de 56 de procente, au fost efectuate de persoane care au avut o nevoie reală de ajutor specializat şi au solicitat ambulanţa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter