Sănătate

Clujul, invadat de căpuşe. Sute de clujeni au fost înţepaţi

Odată cu venirea căldurii sute de clujeni au ajuns la spital înţepaţi de căpuşe. Numai la Spitalul de Boli Infecţioase s-au prezentat aproximativ 200 de pacienţi înţepaţi, iar la 5 dintre ei a fost găsită boala Lyme.

sursa foto: adevarul.ro sursa foto: adevarul.ro

Căldura din ultimele săptămâni a scos oamenii la pădure şi în parcuri. Voia bună şi distracţia le-a fost stricată zilnic la cel puţin patru clujeni de căpuşele care i-au înţepat.

Numai la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj au fost 200 de cazuri de la începutul anului.


„În acest an am avut până acum în jur de 200 de cazuri de înţepături de căpuşă, iar în 5 cazuri a fost găsită boala Lyme (n.red.: boală infecțioasă cu afectare sistemică produsă de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă omului prin înțepătura unor căpușe)”, a declarat medicul primar de la Spitalul de Boli Infecţioase, Violeta Briciu, pentru Monitorul de Cluj.

4 pacienţi pe zi vin cu înţepături de căpuşă

Situaţia este asemănătoare şi la Spitalul Clinic Judeţean Cluj sau la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, unde în medie ajung patru persoane înţepate zi de zi.


„Pe săptămână avem o medie de 20 de pacienţi, deci aproximativ 4 pe zi. Părinţii să urmărească când îi fac baie copilului să vadă dacă nu are căpuşe pe el. Căpuşele se pot ataşa în orice zonă. Înţepăturile nu sunt dureroase”, a spus directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, Călin Lazăr.

„25 de cazuri de înţepături de căpuşe au fost înregistrate din 16.05.2016 până în 23.05.2016. Numărul cazurilor este oarecum în concordanţă cu cât este de cald şi cât este de frumos afară. Atunci apar şi căpuşele”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Cluj, Monica Costin.


Îmbrăcămintea este foarte importantă

Medicii recomandă ca pielea să fie acoperită cu haine albe şi subţiri. Se recomandă hainele albe astfel încât căpuşele să fie observate mai uşor. De asemenea, spun medicii, există substanţe care se pot aplica pe piele care îndepărtează căpuşele prin mirosul pe care-l emană, iar în acest fel nu se mai ataşează de om.

Scoateţi căpuşa cât mai rapid

Medicul primar de la Spitalul de Boli Infecţioase, Violeta Briciu, spune că riscul de transmitere al bolii scade foarte mult dacă îndepărtăm căpuşa cu o pensetă cât mai rapid.


„Nu toate căpuşele sunt infectate, cam 10 la sută din căpuşele din regiunea noastră sunt infectate cu borelia bordo care-i agentul etiologic al bolii Lyme şi nu orice căpuşă infectată transmite boala la om. Poate fi înţepat, dar dacă căpuşa se extrage în primele 24 de ore după ataşare riscul de transmitere al bolii este considerat zero. Important este ca în primele 24 de ore să se extragă căpuşa nu cu acetonă, nu cu spirt, nu cu bandă adezivă. Aceste metode clasice nu sunt recomandate. Ele cresc riscul de transmitere a infecţiei pentru că nu-i place nici căpuşei, ea regurgitează la momentul respectiv când se aplică aceste substanţe pe ea şi creşte riscul de a transmite microbii pe care-i are în intestinul ei. Doar extragerea cu penseta şi urmărirea, aceasta este foarte importantă, urmărirea locală şi a altor semne de bolă”, a concluzionat medicul Violeta Briciu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter