Sănătate

Chirurg clujean: Dacă dezinfectanții nu funcționează cum trebuie, ne întoarcem la chirurgia secolului XVIII când se opera cu mâinile goale

În contextul scandalului dezinfectanților diluați folosiți în spitale, chirurgii clujeni explică de ce sunt foarte importante aceste substanțe și ce ar însemna dacă nu ar fi folosite.

Chirurg clujean: Dacă dezinfectanții nu funcționează cum trebuie ne întoarcem la chirurgia secolului XVIII, când se opera cu mâinile goale Chirurg clujean: Dacă dezinfectanții nu funcționează cum trebuie ne întoarcem la chirurgia secolului XVIII, când se opera cu mâinile goale

Sterilizarea și dezinfectarea suprafețelor și a instrumentelor sunt procedee extrem de importante pentru prevenirea apariției infecțiilor. Medicii nu pot începe o intervenție chirurgicală dacă totul nu este perfect curat. “La noi, dezinfectanții sunt foarte importanți pentru că fiind specialitate chirurgicală totul trebuie să fie perfect curat. Există metode de asepsie (metodă de sterilizare a instrumentelor chirurgicale, a locului unde se face operația cu ajutorul căldurii, ultrasunetelor – n.red.) și antisepsie (ansamblu de măsuri folosite pentru distrugerea microbilor și a focarelor de infecție – n.red.) și acestea fac referire la microbii care ne înconjoară pe toți și care se găsesc în atmosferă și pe toate suprafețele. Acești dezinfectanți, la noi în chirurgie sunt foarte importanți” explică Manuel Chira de la Institutul Inimii Cluj-Napoca, chirurg specializat în operarea malformațiilor cardice la nou născut.

Medicii folosesc termenul generic de antiseptice care se folosesc în toate spitalele. Cu aceste antiseptice se dezinfectează suprafețele, instrumentarele, bolnavul, aparatele. 


Fără dezinfectanți ne întoarcem în secolul XVIII

Specialistul clujean subliniază că nu se poate face chirurgie fără dezinfectanți sau cu dezinfectanți care nu sunt eficienți. De fapt s-ar putea face chirurgie la nivelul secolului XVIII. “Dacă nu se folosesc dezinfectanți nu se mai poate face chirurgie, ne întoarcem în secolul XVIII când se făcea chirurgie cu mâinile goale și când nu exista nicio metodă de a combate infecțiile. Dacă ai o plagă chirurgicală, microbii intră înăuntru dacă nu sunt combătuți. Dacă aceste soluții nu funcționează sau nu le folosim sau nu sunt făcute cum trebuie, ne întoarcem la secolul XVIII când se practica chirurgia cu mâinile goale”, declară Manuel Chira.

Infecția nozocomială nu este echivalentul decesului

Chirurgul Nadim Al Hajjar de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca menționează că folosirea dezinfectanților este extrem de importantă pentru prevenirea infecțiilor. “Dacă nu s-ar folosi dezinfectanții ar crește infecțiile, dar trebuie precizat că infecția nozocomială nu este echivalentă cu decesul. Infecțiile nozocomiale implică costuri mai mari, consum mai mare și financiar și din punct de vedere al resurselor umane. Sigur că ar pune în pericol și bolnavul”, afirmă Nadim Al Hajjar.


Dezinfectarea și sterilizarea sunt obligatorii

Specialistul spune că se face dezinfectarea și sterilizarea sunt proceduri obligatorii. “Noi facem dezinfectarea instrumentarului înainte de a-l trimite spre sterilizare pentru a îndepărta toate țesuturile tisulare rămase de la altă intervenție. Este o procedură obligatorie. Se mai face și curățirea suprafețelor pe care se utilizează instrumentarul, suprafețe din încăperi în care pacientul vine în contact cu aerul de acolo, curățirea obiectelor care sunt atinse de persoanele care vin sau pleacă. Sunt zone diferite, cu grade de importanță variate. Nu este totuna de exemplu un salon normal față de unul de terapie intensivă sau sala de operație. Folosirea dezinfectanților este doar o etapă. De exemplu, în sala de operație instrumentele se curăță și se trimit la sterilizare, deci folosirea acestor substanțe face parte dintr-un proces complex de sterilizare și de profilaxie a infecțiilor”, conchide Nadim Al Hajjar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter