Sănătate

De ce tac epidemiologii clujeni în cazul dezinfectanților din spitale?

Unii dintre cei mai renumiți specialiști în epidemiologie și sănătate publică din Cluj au ocolit subiectul scandalului dezinfectanților din spitale și au refuzat să vorbească cu reporterii Monitorul de Cluj.

Specialiștii clujeni în epidemiologie se feresc să comenteze pe marginea scandalului dezinfectanților din spitale. Monitorul de Cluj a încercat să ia legătura cu cel puțin trei specialiști în epidemiologie și sănătate publică, dar au fost atât de ocupați încât nu au avut 5 minute la dispoziție să explice ce fel de probe trebuie luate dintr-un spital pentru a dovedi că o unitate sanitară este sterilă, că un dezinfectant este de calitate și când trebuie să se teamă pacienții că mai mult se pot îmbolnăvi decât însănătoși dacă se internează.

Prof. dr. Monica Junie este șeful disciplinei de microbiologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj. Are în palmares activitate de cercetare în domeniile bacteriologie, virusologie, parazitologie și micologie, dar cu toate acestea nu a mai răspuns apelurilor noastre, deși inițial a afirmat că într-o oră va putea discuta telefonic pe marginea acestui subiect.


Conf. dr. Irina Brumboiu este șefa Compartimentului de Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj. Nu a putut fi contactată telefonic, fiind ba în ședință, ba plecată la UMF.

Ioan Stelian Bocșan, fostul șef al Catedrei de Epidemiologie din cadrul UMF și fost director al Institutului de Sănătate Publică Cluj a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect. “Sunt la volan, mă întorc în oraș abia peste zece zile”, a declarat specialistul clujean.


Dr. Rodica Radu din cadrul Institutului de Sănătate Publică Cluj nu a putut fi contactată. Numărul de telefon al instituției fie a sunat ocupat, fie nu a răspuns nimeni. De altfel, Institutul de Sănătate Publică Cluj nu are nici măcar un site care să conțină minimul de informații despre activitatea instituției.

Suspiciuni că nu s-a controlat ce trebuia

Dacă specialiștii clujeni au ocolit subiectul, colegii lor din țară nu au ezitat să comenteze pe marginea scandalului declanșat în urma publicării anchetei din Gazeta Sporturilor. Cu toate că rezultatele controalelor realizate de direcțiile de sănătate publică din țară arată că doar 5% din cele peste 3.500 de probe prelevate sunt neconforme, sunt medici care spun că pacienții nu sunt în siguranță pentru că nu s-a controlat ce trebuia. Cu alte cuvinte, probele prelevate nu sunt din sticlele de dezinfectanți, ci de pe mâinile doctorilor, de pe ustensile și mese. “Pacienții nu sunt în siguranță. Este vorba despre testele de contaminare, de bacteriologie, ce urmăreau să vadă dacă existau bacterii pe suprafețe și pe mâinile personalului. Aceste teste au verificat eficiența substanțelor dezinfectante, nu concentrația acestora. S-au testat doar bacteriile. Nu s-au testat viruși, spori sau fungi. De exemplu, nu s-a testat dacă este prezent virusul hepatitei C pe suprafețe sau pe instrumentarul chirurgical sau endoscopic. Personal, nu mă simt în siguranță. Fiecare medic, fiecare om are resorturile lui și poate acționa în consecință. Eu consider că în acest moment pacienții nu sunt în siguranță, așa cum a declarat domnul ministru”, a declarat preşedintele Alianţei Medicilor și chirurg la Institutul Oncologic București, Bogdan Tănase, citat de evz.ro.


Un singur spital cu probleme, nominalizat

Practic, spitalele s-au controlat ele între ele, după cum declara miercuri Cătălin Tolontan, autorul anchetei privind substanțele dezinfectante.

Tot miercuri, în timpul unei conferințe de presă, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș cu greu a rostit numele unui spital unde au fost descoperite neconformități în urma controalelor. Este vorba despre Institutul Oncologic Cluj, spital pe care Achimaș l-a condus înainte să fie numit ministru.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter