Sănătate

Marea mahmureală de sărbători

Cât de reală este promisiunea pe care ne-o facem după o beţie cruntă: “nu mai beau în viaţa mea”? De câte ori aţi auzit această replică? De câte ori s-a ținut de cuvânt cel care a zis-o?

În timpul sărbătorilor, există destul de multe şanse să vă treziţi după o petrecere simţindu-vă mai puţin "strălucitor" ca în alte dimineţi. „Nu am sa mai beau niciodată” sau “Nu mai beau în viaţa mea”. Asta spun toţi cei care, la un moment dat, s-au trezit cu o durere puternică de cap şi cu stomacul pe dos. De câte ori după o beţie cruntă nu aţi rostit chiar dumneavoastră această propoziţie şi de câte ori nu aţi auzit-o din gura altora? Şi cât timp a trecut până la următoarea beţie?

Psihologii clujeni spun că aici vorbim de aşa numita “iluzie a controlului”.


“În momentul respectiv pentru a te simţi mai bine ai spune orice. La fel spunem şi gândim şi când trecem printr-o nenorocire că vor veni vremuri mai bune, ne facem speranţe pentru un viitor mai bun. Înainte de următoarea beţie spunem în sinea noastră că nu o să se întâmple la fel ca data trecută, că nu mai beau aşa de mult, că mă pot abţine, că nu o să se întâmple nimic. Este vorba de aşa numita iluzie a controlului. Mintea îţi joacă feste”, spune psihologul Raluca Anton.

De cealaltă parte, psihologul Daniel David spune că poate apărea o frecvenţă crescută a acestui comportament dacă rosteşti propoziţia “nu mai beau în viața mea”.


“Am auzit-o de foarte multe ori la mulţi pacienţi care veneau să se lase de consumul de alcool, dar sigur că eficienţa nu era foarte mare. Apare şi o chestie pe care noi o numim efect contraintenţional, când spui că nu mă gândesc la o anumită chestie dar începi să te gândeşti la ea. Când spui că «nu am să mai beau» poate să apară o frecvenţă crescută a acestui comportament. Nu ajunge acest angajament că «nu mai vreau să beau» ci ai întotdeauna nevoie şi de un specialist care să te înveţe cum să faci lucrul respectiv. Simplu angajament fără a învăţa cum să faci nu duce niciunde. Este ca şi cum ai spune vreau conduc maşina dar dacă nu te învaţă nimeni cum să conduci maşina nu vei fi capabil s-o conduci. Nu ajunge simpla declaraţie de intenţie”, spune psihologul Daniel David.

Cum scapi de mahmureală

Primul sfat este că, dacă îţi vine să vomiţi, fă-o! Aceasta este o modalitate prin care organismul elimină toxinele. Dacă nu poţi supravieţui fără un calmant, atunci alege aspirina sau ibuprofenul. Evită paracetamolul, deoarece îţi poate afecta ficatul dacă ai băut alcool. Imediat ce te trezeşti, bea două pahare mari cu apă, pentru a contracara deshidratarea. Dacă eşti consumator de cafea, bea una sau două căni cât mai repede. Cofeina este un vasoconstrictor, adică micşorează diametrul vaselor de sânge cerebrale dilatate. Trebuie doar să nu exagerezi. Ca şi alcoolul, cofeina este un diuretic şi, dacă bei prea multă, te vei deshidrata şi mai tare.


Odată ce ai trecut peste senzaţia de greaţă, prepară-ţi un castron cu supă de pui. Acesta va înlocui cantităţile de sare şi potasiu pe care organismul le-a pierdut atunci când ai băut.

Deşi instinctul îţi spune să stai în pat, o să te simţi mai bine dacă faci o plimbare scurtă sau ieşi la o alergare. Astfel, vei mări secreţia de endorfine, analgezicele naturale ale organismului.


Cum previi mahmureala

Bea încet! Organismul metabolizează alcoolul într-un ritm constant de aproximativ 30 ml pe oră. Dacă îi acorzi organismului ceva mai mult timp să îl metabolizeze, la creier va ajunge mai puţin alcool.

Alternează băuturile alcoolice cu apă minerală, suc de fruce şi alte băuturi fără alcool.


Evită şampania şi orice băuturi alcoolice carbogazoase (gin tonic şi rom cu cola, de exemplu). Acidul face ca alcoolul să ajungă în sânge mai rapid.

Ultimele Stiri
abonare newsletter