Sănătate

Familiile unor pacienţi, în război cu Institutul de Transplant Renal Cluj

Un focar de gripă porcină izbucnit la Institutul de Transplant Renal Cluj, în luna februarie, stârneşte un val de nemulţumiri din partea familiilor a doi pacienţi transplantaţi care au decedat, după ce au fost infectaţi cu virusul gripal.

Familiile unor pacienţi în război cu Institutul de Transplant Renal Cluj Familiile unor pacienţi în război cu Institutul de Transplant Renal Cluj

Familiile a doi pacienţi transplantanţi care au murit în urmă cu două luni, după ce au fost suspecţi de gripă porcină, acuză medicii Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj de proastă comunicare şi de nerespectarea circuitelor intraspitaliceşti. Cu toate că sunt nemulţumiţi de modul în care au fost trataţi cei doi bolnavi, familiile lor nu au făcut nicio plângere la autorităţile abilitate. Singurul care este hotărât să ia atitudine este Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie Delia Grădinaru, el având în plan să sesizeze DNA. Conducerea ICUTR Cluj consideră că este vorba de un simplu atac al lui Emanuel Ungureanu (fiind cunoscute demersurile lui Emanuel Ungureanu când a cerut explicaţii cu privire la operaţia de transplant renal suferită de actorul Alexandru Arşinel, în timp ce pe lista de aşteptare mai erau şi pacienţi tineri, adolescenţi şi copii, care aşteptau de o perioadă mai lungă de timp decât celebrul actor). Mihai Lucan, şeful ICUTR Cluj recunoaşte că a avut focar de gripă porcină în spital şi precizează că nu se poate preveni aşa ceva într-o unitate sanitară. Pe de altă parte, unul dintre pacienţii decedaţi nu ar fi respectat recomandările medicilor şi a ieşit din salon de mai multe ori. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj are o anchetă în derulare cu privire la aceste cazuri.

Ana Toth de 64 de ani (Bistriţa Năsăud) şi Viorel Bejan de 52 de ani (Suceava) sunt doi pacienţi care au fost supuşi unui transplant renal la ICUTR Cluj, anul trecut în octombrie, respectiv anul acesta, în ianuarie. Ambii pacienţi au murit la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj, în februarie 2016, după ce au fost infectaţi cu virusul gripei porcine.


Într-o conferinţă de presă, organizată joi la Cluj-Napoca, reprezentanţii familiilor Toth şi Bejan au explicat pe parcursul a două ore modul în care medicii s-au comportat cu Ana Toth şi Viorel Bejan şi cu aparţinătorii acestora. După ce cazurile au fost expuse detaliat, aparţinătorii celor doi decedaţi au declarat că nu au sesizat organele abilitate, scopul lor fiind acela ca şi alţi pacienţi să ştie ce s-a întâmplat la ICUTR Cluj.

“A murit sub ocrotirea atâtor medici”

Melania Bejan, soţia lui Viorel Bejan s-a arătat dezamăgită de modul în care medicii au comunicat cu ea şi cu soţul ei. De asemenea, a precizat că nu ştie de ce i-a murit soţul. “Sunt dezamăgită de modul de comunicare între pacient, aparţinători şi spital. Nu cunosc în detaliu spre deloc de ce a murit soţul meu. Sunt aproape consternată că a murit sub ocrotirea atâtor medici. Sunt convinsă că a murit cu zile într-un spital care colcăie de viruşi şi bacterii. Dureros este faptul că după cele întâmplate eşti ignorată, minţită”, a declarat Melania Bejan.


În 12 ianuarie, Viorel Bejan a suferit operaţia de transplant, în 26 ianuarie a avut frisoane, după care starea i s-a înrăutăţit.

Momentul transferului la Infecţioase

Femeia spune că medicii nu i-au comunicat detalii despre starea soţului, deşi a cerut aceste informaţii.


“În data de 3 februarie, am cerut să vină cineva să vorbească cu mine, am reuşit să vorbesc cu o doctoriţă foarte tânără, care mi-a spus că este pe mâini bune. În 4, în jurul orei 15.00, era agitaţie în spital şi aud că se vorbeşte despre virusul gripal de tip AH1 că este în spital. O asistentă a citit o listă cu cinci transplantaţi care trebuiau transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Am mers la Infecţioase, unde l-am găsit pe soţul meu la Terapie Intensivă, cu masca pe faţă”, a spus Melania Bejan.

În data de 19 februarie, Viorel Bejan a murit. Soţia lui afirmă că nici în momentul de faţă nu ştie exact cauza morţii soţului din cauză proastei comunicări cu spitalul. Totuşi, potrivit femeii, în documente scrie că Viorel Bejan a murit din cauza unui şoc septic.


Iulia Molnar, fiica Anei Toth a menţionat că mama ei a fost transferată la Infecţioase odată cu Viorel Bejan şi alţi pacienţi. La fel, şi ea acuză medicii de proastă comunicare cu aparţinătorii. “Nu am fost contactaţi niciodată de niciun medic, deşi aveau numerele noastre de telefon”, a precizat Iulia Molnar.

Circuitele nu există de fapt

Membrii familiei se întreabă cum a fost posibil ca pacienţii transplantaţi să se îmbolnăvească de gripă porcină. Ei suspectează că proasta organizare a circuitelor intraspitaliceşti este una dintre cauze. “Nu pot să îmi explic cum două femei răcite care veniseră să facă transplant erau în acelaşi corp de spital cu pacienţii transplantaţi. Despre femei mi-a spus soţul meu că nu putea nici să doarmă atât de tare tuşeau”, a declarat Melania Bejan.


Emanuel Ungureanu afirmă că în mai multe locuri din spital erau pacienţi cu gripă porcină. “Simptomele de gripă porcină apar simultan la mai mulţi pacienţi, în locuri diferite din spital. Acest lucru reiese din documente. Aceşti pacienţi nu trebuiau amestecaţi cu alţii, ci poate trebuiau transferaţi imediat la Infecţioase. Acele circuite prezentate la operaţiile în premieră nu există de fapt. Infirmierele se duceau la chioşc în aceeaşi îmbrăcăminte şi încălţăminte din spital”, a subliniat Ungureanu.

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie Delia Grădinaru a precizat că va sesiza DNA dacă nu se clarifică situaţia pacienţilor cu gripă porcină de la ICUTR Cluj.

Cum comentează Lucan situaţia

Profesorul Mihai Lucan, şeful ICUTR Cluj a declarat că pacienţii transplantaţi au o capacitate foarte redusă de apărare şi pot fi răpuşi de gripă. “Bolnavii ăştia cu transplant au capacitatea imunologică foarte scăzută. O infecţie cu gripă porcină omoară oameni sănătoşi, darămite oameni care au redusă capacitatea de apărare la 20-30%. A fost o întâmplare nefericită şi consonez cu pierderea familiei (Bejan – n.red.), iar bolnava cealaltă a făcut infecţia în alt salon decât cel de transplant. Ea a făcut foarte multe complicaţii după transplant şi de aici foarte uşor s-a prins infecţia asta. Respectivul domn care săracul a murit, ăsta se plimba toată ziua, nici nu asculta să stea în salon, se ducea să se întâlnească cu nevastă-sa, ori camera de vizită în care se ducea el era o încăpere în care încăpeau 50 de oameni din toate părţile. Eu nu am cum să îi monitorizăm pe toţi indivizii care vin din toate părţile că nu sunt Poliţie”, a explicat Lucan.

“Nu ai cum să opreşti un focar de gripă”

În ceea ce priveşte focarul de gripă, Mihai Lucan a precizat că nu există o modalitate de a opri apariţia acestei afecţiuni. “Nu am niciun fel de modalitate ca să fi putut împiedica desfăşurarea acestui eveniment. După ce s-a întâmplat, noi am luat absolut toate măsurile legale care se impuneau ca să îi ajutăm şi ca să declarăm existenţa acestui focar. Focarele de gripă au fost în toate spitalele din Cluj. Nu ai cum să opreşti un focar de gripă”, a adăugat şeful ICUTR Cluj.

Consideră că este un atac al lui Ungureanu

Despre problemele semnalate de familiile celor doi decedaţi, profesorul Lucan consideră că sunt doar nişte atacuri ale lui Emanuel Ungureanu. “Totul este caraghios şi lipsit de fundament. De ce nu au reacţionat până acum, de ce au venit tocmai acum cu ideea? Acum a găsit Ungureanu momentul să se lege de subiectul ăsta în Săptămâna Mare?”, a spus Lucan.

DSP Cluj are anchetă în derulare

După ce toată situaţia celor doi pacienţi a fost prezentată de familiile acestora în cadrul conferinţei de presă, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj a transmis un comunicat de presă prin care anunţă că au o anchetă în derulare. “Referitor la aspectele apărute în presă cu referire la pacienţii transplantaţi renal şi care au decedat urmare unei infecţii cu virus gripal, vă comunicăm că Direcţia de Sănătate Publică Cluj a demarat o anchetă care este în derulare, iar la finalizarea acesteia vom comunica concluziile şi măsurile care se impun”, a precizat conducerea DSP Cluj.

Mihai Lucan a declarat, de asemenea, că au fost anunţate la oficialităţile sanitare locale şi centrale cu privire la focarul de gripă porcină.

abonare newsletter