Sănătate

Bolnavii de diabet, puși să plătească pentru medicamente gratuite

Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Pacienţii înscrişi în Programul naţional împotriva diabetului zaharat, care ar fi trebuit să aibă tratamentul gratuit, au plătit diferenţe de preţ de peste 30 de milioane de lei, în total.

Bolnavii de diabet, puși să plătească pentru medicamente gratuite Bolnavii de diabet, puși să plătească pentru medicamente gratuite

Curtea de Conturi a publicat un raport care analizează programul național pentru diabet, în perioada 2012-2014. Documentul arată că pacienții au plătit diferențe de preț care totalizează 31,4 milioane de lei, deși prin programul pentru diabet ar fi trebuit să primească medicamente gratuite, scrie digi24.ro.

În cazul a 21 de case județene au fost descoperite cheltuieli ilegale și prejudicii aduse statului de peste 9 milioane de lei. De exemplu, 100.000 de lei este valoarea unor rețete eliberate pentru pacienți decedați.


0,5 milioane de lei s-au dus pe rețete validate fără aprobarea unor comisii de specialitate, lucru care este obligatoriu, iar în cazul a 76 de pacienți s-au decontat 700.000 de lei pentru dializă, deși nu erau înregistrați în Registrul național renal.

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește decontarea medicamentelor, diferența de peste 30 de milioane rezultă din faptul că pentru același medicament s-au practicat prețuri de achiziție diferite sau au fost alocate fonduri, la nivel de județ, fără ca statul să negocieze aceste contracte.


Curtea de Conturi mai spune că nu au fost luate măsuri de încurajare a furnizorilor de medicamente pentru ca aceștia să vină cu medicamente care să fie compensate 100%. În schimb, au venit cu medicamente compensate doar parțial, iar pacienții au fost nevoiți să plătească diferența.

Președintele interimar al CNAS, Radu Țibichi, spune că sumele din raport nu sunt definitive, ci estimate și că vor face obiectul unor controale ale casei de sănătate, pentru a se determina dacă- aceste estimări sunt reale.


„Sumele pot fi în general mai mici, pentru că ele s-au obținut prin evaluarea datelor din sistemul informatic, iar Curtea de Conturi a stabilit ca această sumă sa facă obiectul unor controale”, a spus el.

Radu Tibichi spune spune că este, totuși, vorba despre o sumă mică, deoarece în programul pentru diabet sunt incluși peste 800.000 de pacienți, iar bugetul este de 900.000 de lei.


„Deci în trei ani ar fi un 0,4% din totalul sumelor bugetate pentru program”, a adăugat Radu Tibichi. El a mai spus că, dacă se vor găsi situații nelegale, „sumele vor fi imputate”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter