Sănătate

Ministrul Sănătății: „Vom lansa planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului”

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a spus sâmbătă la Cluj că săptămâna viitoare se va lansa planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului.

Patriciu Achimaş Cadariu a declarat sâmbătă la Cluj că în ceea ce priveşte screeningul cancerului de sân va fi deschis un program pilot în cele trei centre oncologice din Iaşi, Bucureşti şi Cluj, finanţat prin fonduri europene. Planul va fi lansat în prezenţa premierului Dacian Cioloş şi a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene.

„Miercurea viitoare, în prezenţa premierului şi a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate a Comisiei Europene vom lansa planul integrat naţional comprehensiv de control al cancerului. În privinţa screeningului cancerului de sân ne propunem un program pilot în cele trei centre din Iaşi, Bucureşti şi Cluj, finanţat, sperăm, prin fonduri europene. Legat de cancerul colorectal, va fi din nou organizat un screening sub forma unui proiect pilot, la noi în ţară neexistând screening pentru cancer colorectal în acest moment”, a spus Achimaş Cadariu.


Achimaș a spus că a văzut în timpul unei vizitei întreprinse, vineri, în Ungaria, un proiect transfrontalier dezvoltat împreună cu Universitatea din Arad, prin care s-au înfiinţat unităţi de screening de-o parte şi de alta a graniţei.

„Este o unitate de care nici nu ştiam, dar care va face parte din acest proiect pilot al screeningului cancerului de sân”, a menţionat ministrul Sănătăţii.


În ceea ce priveşte cancerului de col uterin, Patriciu Achimaş Cadariu a arătat că România are un sistem de screening lansat în anul 2012, „mai şchiop, în funcţie de reţelele active”, şi a precizat că cea mai activă reţea se află în Regiunea de Dezvoltare de Nord-Vest.

Ministrul a spus că populaţia îmbătrâneşte, astfel că vor apărea un număr din ce în ce mai mare de neoplazii maligne.


„Profilaxia va scuti multă suferinţă şi va putea economisi bani. Până atunci avem de tratat foarte multe cazuri şi trebuie să rămânem într-o realitate financiară”, a mai subliniat ministrul Sănătăţii.

„Să aducem lucrurile într-o zonă a bolii incipiente şi, dacă putem, să o şi tratăm. Ne dorim să modificăm mortalitatea, fiindcă asta este măsura lucrurilor. Tratamentele în oncologie afectează calitatea vieţii şi gândul este de a salva cât mulţi pacienţi, afectându-le cât mai puţin calitatea vieţii”, a mai spus Patriciu Achimaş Cadariu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter