Sănătate

Bogdan Petruţ, clujeanul care salvează vieţi prin chirurgie de ultimă generaţie

Dr. Bogdan Petruţ, deşi este un medic tânăr este unul dintre cei mai buni specialişti în chirurgie laparoscopică urologică din ţară. Îşi împarte viaţa între spital, pacienţi, cele trei fete din viaţa sa şi pasiunea pentru motociclete.

Dr. Bogdan Petruţ, medic primar urolog la Institutul Oncologic prof. dr. Ion Chiricuţă Cluj-Napoca face parte din generaţia tânără de medici care au înţeles că pacientul nu este doar un număr pe o fişă medicală. Cu mintea şi inima deschise, îngrijeşte pacienţi din toată ţara, care suferă de una dintre cele mai grele boli la ora actuală.

După doi ani de Calculatoare, s-a îndreptat spre Medicină

Chirurgul clujean nu a ales din prima Facultatea de Medicină. “Am fost înclinat spre ştiinţele exacte, mi-a plăcut matematica, fizica şi ulterior electronica. Am avut şi unele rezultate la olimpiadele de nivel mai înalt în liceu şi asta m-a făcut să aleg iniţial Facultatea de Calculatoare, unde am făcut doi ani. M-am hotărât să urmez medicina după ce am audiat nişte cursuri de biologie celulară. Mi s-a părut fascinantă asemănarea dintre funcţionarea calculatorului şi a celulei la nivel molecular şi asta m-a făcut să schimb traiectoria profesională”, îşi aminteşte doctorul Petruţ. Acest lucru se întâmpla în 1992.


Prima practică din facultate, rampa de lansare spre urologie

În prima vacanţă de vară din timpul facultăţii, l-a cunoscut pe profesorul Ioan Coman, renumitul specialist în urologie. Acela a fost momentul hotărâtor în cariera profesională a dr. Bogdan Petruţ. “În facultate, am avut şansa să îl cunosc pe domnul profesor Coman, în prima vacanţă de la Medicină, între anul I şi anul II. Am fost să îmi fac practica de vară la Urologie, am intrat cu domnia sa în foarte multe operaţii, ştiu că a fost greu şi fascinant, în acelaşi timp. La sfârşitul perioadei respective l-am întrebat dacă mai pot să merg la Urologie, iar dânsul mi-a spus foarte mirat: « Normal, tu eşti de acum aici, la Urologie ». Eu am luat treaba aceasta foarte în serios şi iată-mă şi acum la Urologie”, afirmă doctorul de la Oncologie.

 A fost mâna întâi la cele mai complicate operaţii, încă din rezidenţiat

A descoperit că îi place foarte mult chirurgia laparoscopică, ceea ce l-a determinat să meargă pe acest drum al chirurgiei laparoscopice. “Chirurgia laparoscopică mi-a fost un lait motiv, îmi plăcea, eram foarte pasionat. Operaţia care şi acum mă fascinează cel mai mult este prostatectomia radicală. Am avut către 10 cazuri efectuate ca mâna întâi, sub îndrumarea profesorului Coman, încă din rezidenţiat. E aproape cea mai complicată intervenţie chirurgicală din urologie, alături de nefrectomia parţială”, declară doctorul Petruţ.


A învăţat de la cei mai buni

În perioada rezidenţiatului, a fost la un stagiu de pregătire practică la Heilbronn, în Germania, la profesorul Jens Rassweiler, care este printre primii din lume care au definit metoda laparoscopică aplicabilă în prostatectomia radicală. “Ulterior, am avut şansa de a-l invita în institut şi a operat alături de noi în cadrul unor cursuri”, menţionează specialistul clujean.

După rezidenţiat, doi ani a lucrat benevol, alături de profesorul Coman. În 2008, a fost scos la concurs un post la Institutul Oncologic, iar de atunci profesează în secţia de urologie a institutului.


Tumori, eliminate prin cele mai moderne metode

Dr. Bogdan Petruţ împreună cu echipa sa de rezidenţi se ocupă de toţi pacienţii care bat la uşa cabinetului său. Nici un bolnav nu este refuzat. Pacienţii care ajung pe mâna tânărului specialist au avantajul că sunt operaţi laparoscopic, cu ajutorul unor aparate de ultimă generaţie. Specialistul clujean explică de ce pentru pacient este mai benefică o intervenţie laparoscopică. “Dacă vă spun că astăzi de dimineaţă scoatem un rinichi şi la ora 2.00 pacientul este în şezut la marginea patului, după o nefrectomie radicală, atunci cred că răspunsul vine de la sine. După o nefrectomie radicală clasică, stă în pat două-trei zile, cu morfină, cu antialgice puternice”, arată doctorul Petruţ.

Clujul, singurul loc unde se face prostatectomie radicală laparoscopică

Clujul este singurul loc din ţară în care se fac două dintre cele mai complicate operaţii din urologie: prostatectomie radicală laparoscopică şi nefrectomie parţială. “Preocupările noastre de pregătire mai mult în afara ţării au fost ca să aducem în urbea noastră tehnici de ultimă oră, tehnici minim invazive astfel încât am ajuns să facem în mod curent, avem cea mai mare cazuistică din ţară de prostatectomie radicală laparoscopică şi nefrectomie parţială laparoscopică. Antrenăm şi medici din ţară să se perfecţioneze în aceste metode”, afirmă Bogdan Petruţ.


Tehnică ultramodernă de eliminare a celulelor tumorale

Dr. Petruţ împreună cu colegii săi au ocazia să lucreze şi să testeze aparate care încă nu s-au lansat pe piaţă. “De exemplu, acum aplicăm o tehnică cunoscută, dar modalitatea de aplicare laparoscopică este nouă - tehnica de marcare prin fluorescenţă a ganglionilor limfatici. În momentul în care se scoate o tumoră, ne interesează să scoatem toate celulele care sunt în tumoră şi care e posibil să fi plecat din tumoră. Cel mai probabil găseşti celule tumorale în ganglionii care drenează din jurul tumorii. Până acum, scoteam toţi ganglionii, în speranţa că scoatem toate celulele care ar fi putut pleca de acolo. Prin tehnica aceasta nouă, injectăm substanţa respectivă în tumoră, trecem aparatura laparoscopică în regimul de infraroşu şi ne apar pe ecran, coloraţi, exact ganglionii care drenează din tumoră şi pe aceia îi scoatem. Şi asta se traduce prin faptul că de foarte multe ori prin scoaterea multor ganglioni se diminuează treptat drenajul limfatic, apar pacienţi cu membre groase, nefuncţionale, te trezeşti cu un picior pe care nu îl poţi folosi după două-trei luni. Această tehnică nu este încă standardizată la nivel mondial şi firma producătoare ne-a sprijinit cu aparatura necesară”, explică specialistul de la Institutul Oncologic Cluj.

Un profesor din New York l-a învăţat despre comunicare cu pacienţii

De la alţi specialişti care înţeleg că pacientul nu este doar un număr pe o hârtie, a învăţat că este foarte important ca medicul să ştie să comunice cu bolnavul. “Despre comunicarea cu pacientul, am învăţat de la domnul profesor Coman că este foarte importantă. Cele mai multe frustrări ale pacienţilor vin din lipsa de comunicare a medicilor. Un profesor de la New York mi-a spus odată că pacienţii  nu vin să îi vindeci de cancer, pacienţii vin să îi îngrijeşti. Asta mi-a deschis ochii asupra a ceea ce trebuie să fac eu aici. Medicul trebuie să fie în stare să îi explice pacientului cu ce poate să îl ajute, care sunt beneficiile şi potenţialele complicaţii”, subliniază dr. Bogdan Petruţ.


Pacienţilor le recomandă să se informeze din mai multe locuri

Doctorul Petruţ le recomandă pacienţilor să se informeze din mai multe locuri, inclusiv din presă şi de pe forumuri. “Pacienţii să se informeze din mai multe locuri. Din păcate, noi nu avem prea multe structuri şi organisme din care să aleagă medicul sau serviciul cel mai potrivit pentru boala lor. Cred totuşi că forumurile şi informaţiile din presă pot fi utilizate foarte bine. Eu văd o evoluţie foarte pozitivă şi în atitudinea medicilor de a informa pacienţii asupra bolii lor şi în atitudinea pacienţilor. Am un feeling bun despre ceea ce se întâmplă la ora actuală. Accesul la informaţie este absolut fenomenal şi este utilizat chiar şi de cei peste 60-70 de ani”, declară chirurgul.

Motocicleta şi familia îl deconectează de spital

Puţinul timp liber de care dispune, şi-l petrece cu familia sau la o tură cu motocicleta. “În afara spitalului, ne pregătim tot pentru spital şi încercăm să ne convingem familia că suntem şi cu ei. E o meserie care cere totul de la noi, mai ales dacă vrei să o faci cum trebuie atunci chiar că trebuie să te dedici. Nu vreau să fac pe martirul, dar când am un pic de timp liber şi dacă toate fetele din viaţa mea sunt de acord (pentru că am trei fete), atunci încalec pe motocicletă şi o oră – două mă bucur de soare şi de vânt. Odată pe an, am doi prieteni buni cu care plec într-o tură moto. Aici le mulţumesc tuturor care mă înţeleg şi la serviciu şi acasă”, spune tânărul medic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter