Sănătate

Crește numărul clujenilor care suferă de depresie

Aproape 190.000 de adulți și 22.000 de copii din România suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, ceea ce înseamnă peste 1% din populația țării.

Conform ultimelor informațiilor oficiale, la 30 septembrie 2015, în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintală, în creștere cu 2995 de persoane față de statisticile oficiale din 30 septembrie 2014.

În județul Cluj trăiesc 25.358 persoane cu dizabilități, ceea ce situează județul pe locul 5 în România, după București, Prahova, Argeș și Iași. Dintre aceștia 23.264 sunt adulți, iar restul de 2.094 sunt copii.  1.487 dintre aceste persoane sunt angajate, 92 având dizabilități mintale și psihice.


Dizabilitățile mintale și psihice ocupă primul loc în topul dizabilităților la români, fiind urmate de dizabilități fizice (177.217 persoane) și dizabilități somatice (148.531).  În total, numărul de persoane cu dizabilități dat publicității de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este de 759.019 persoane.

Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând și principala cauză a dizabilităților prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tot OMS arată că la nivel mondial depresia este pe primul loc în ceea ce privește dizabilitățile mintale, organizația mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.


În acest context, 23 de organizații și insituții din domeniul sănătății mintale din România trag un semnal alarmă cu privire la creșterea continuă a numărului de persoane care suferă de problemene de sănătate mintală și solicită autorităților să ia măsuri urgente și concrete cu privire la politicile publice din domeniu.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și autorităților, a fost lansată la sfârşitul anului trecut  prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România.  Județul Cluj figurează în cadrul hărții cu 29  instituții de stat și organizații neguvernamentale care activează în domeniu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter