Sănătate

Un bebeluş şi un vârstnic, UCIŞI DE GRIPĂ PORCINĂ la Cluj

12 decese noi, ca urmare a îmbolnăvirii cu gripă au fost înregistrate în ultima săptămână la nivel naţional. Astfel, numărul deceselor din acest an ajunge la 21. Medicii ne spun cum ne putem feri de virusul gripal.

În judeţul Cluj, în săptămâna 8-14 februarie, au fost înregistrate două decese din cauza gripei porcine. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, este vorba de o persoană cu vârsta peste 65 de ani, care avea boli asociate (obezitate, afecţiuni cardiac, diabet) şi nu era vaccinată; al doilea deces este al unui bebeluş cu vârsta de aproximativ 7-8 săptămâni, nevaccinat, sistemul imunitar fiind prea slab pentru a putea face faţă bolii.

La nivel naţional, au fost 12 decese noi în perioada menţionată. “Au fost comunicate 12 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, dintre care 10 cu A(H1)pdm09 și 2 cu AH3. Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 21, dintre care 19 cu A(H1)pdm09 și 2 cu AH3. Distribuția deceselor pe grupe de vârstă: 1 la 0 — 1 an, 13 la 15 — 49 ani, 6 la 50 — 64 ani și 1 la 65 ani. Distribuția deceselor pe sexe: 15 masculin și 6 feminin”, este precizat pe site-ului Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Potrivit sursei citate, 19 persoane decedate (90%) au avut condiții medicale pre-existente, 18 fiind nevaccinate.


Cinci cazuri au fost înregistrate în Argeș, 10 în București, 2 în Cluj, 1 în Hunedoara, 1 în Sibiu, 1 în Teleorman, 1 în Vâlcea.

Cea mai banală metodă de a ne feri de gripă

Specialiştii ne spun că sunt câteva metode foarte simple pentru a ne proteja de gripă, indiferent că este gripă porcină sau gripă obişnuită. “Cea mai banală metodă este să ne protejăm atunci când tuşim sau strănutăm cu o batistă, cu căuşul palmei sau cu cotul. Dacă folosim căuşul palmei trebuie să ne spălăm pe mâini după aceea. Dacă intrăm în contact cu o persoană bolnavă de gripă trebuie să purtăm mască şi apoi să ne spălăm temeinic pe mâini”, declară Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.


Trebuie să evităm aglomeraţia din mijloacele de transport în comun sau spectacole. Dacă totuşi ne-am îmbolnăvit, trebuie să ne izolăm acasă, nu înainte de a fi consultat medicul şi de a fi primit tratamentul potrivit.

Trebuie să aerisim locuinţa şi să consumăm fructe şi legume proaspete, spălate bine.


Vaccinarea rămâne totuşi cea mai sigură metodă să nu ne îmbolnăvim de gripă.

Virusul A (H1N1) a apărut prima dată în 2009

Virusul A (H1N1) care a provocat pandemia de gripă în 2009 (numită "gripă porcină" în trecut) a continuat să circule de atunci ca un virus de gripă umană sezonieră. Conform conducerii DSP Cluj, în anul 2009, populaţia lumii a avut o imunitate scăzută la virusul A (H1N1) deoarece era un virus nou. Astfel, acesta a provocat o epidemie la nivel global, cu 100 000-400 000 decese estimate în acel an.


După 2009, virusul gripal A (H1N1) a început să circule anual ca un virus al gripei sezoniere, împreună cu virusul gripal A (H3N2) şi virusul gripal B, cu o predominanţa diferită a acestora în fiecare sezon de gripă. În sezonul 2015-2016, mai multe ţări din Regiunea Europeană se confruntă cu cazuri grave şi decese cauzate de A (H1N1). Nu există dovezi că virusul gripal sezonier A (H1N1) este mai periculos decât virusul pandemic

Virusul gripal sezonier A (H1N1) nu s-a modificat semnificativ faţă de virusul pandemic 2009.


De la apari ția sa în 2009, virusul gripal A (H1N1) a fost cunoscut pentru faptul că provoacă îmbolnăviri severe la tineri, adulţii sănătoşi, în contrast cu virusul A (H3N2), care provoacă forme severe şi decese în special la persoanele în vârstă.  Țările în care circulă virusul gripal A (H1N1) se pot aştepta la o creştere a nivelului de îmbolnăviri severe şi decese la tineri, adulţii sănătoşi, inclusiv la gravide.

Ultimele Stiri
abonare newsletter