Sănătate

Un bărbat diagnosticat cu gripă porcină, internat la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj

Un bărbat de 53 de ani, din oraşul Călan, a fost diagnosticat cu gripă porcină, virusul AH1N1 fiind identificat în urma probelor prelevate de la bolnav şi analizate în laboratorul Institutului Cantacuzino, a informat marţi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

sursa foto zi-de-zi.ro sursa foto zi-de-zi.ro

Este primul caz de gripă şi, în particular, de gripă porcină, depistat în acest sezon la o persoană care trăieşte pe raza judeţului Hunedoara.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birău, bărbatul s-a internat iniţial la secţia de boli infecţioase a Spitalului Municipal din Hunedoara, după care a fost transferat la Clinica de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.


“Bolnavul este în continuare internat şi sub tratament”, a precizat reprezentanta DSP Hunedoara.

Din informaţiile medicilor, bărbatul nu s-a vaccinat împotriva gripei, la debutul campaniei în judeţul Hunedoara.


Pe de altă parte, starea de sănătate a familiei bărbatului a fost evaluată de medici şi nu au fost identificate semne ale bolii la alte persoane din cadrul acesteia.

Care sunt simptomele


Medicii atrag atenţia că, spre deosebire de răceală, ale cărei simptome se rezumă, în general, doar la secreţii nazale, oboseală şi tuse, virusul gripal provoacă şi febră ridicată, de până la 38-39 de grade, frisoane, dureri de cap şi dureri musculare puternice, oboseală accentuată şi, uneori, stări de vomă.

Vaccinarea antigripală este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, inclusiv cu virusul AH1N1, care este inclus în formula vaccinului antigripal. Pentru evitarea răspândirii virusului, medicii ne recomandă să acoperim gura cu cotul, atunci când strănutăm sau tuşim, şi să folosim batiste de hârtie, care se aruncă imediat.


Până în acest moment, în România, gripa nu a făcut victime, spre deosebire de anul trecut, când au fost înregistrate 40 de decese provocate de diverse tipuri de virus gripal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter