Sănătate

Virusul pentru care nu există nici vaccin şi nici tratament

În Columbia şi Brazilia, circulă virusul Zika despre care se presupune că este responsabil de apariţia microcefaliei la făt. Din acest motiv, autorităţile din El Salvador au sfătuit femeile să amâne o posibilă sarcină cu doi ani. Nu există nici tratament şi nici vaccin pentru acest virus.

Virusul pentru care nu există nici vaccin şi nici tratament Virusul pentru care nu există nici vaccin şi nici tratament

Infectarea cu virusul Zika se produce prin înţepătura a două tipuri de ţânţari, specifici zonelor din America de Sud, unde de altfel s-a înregistrat un număr semnificativ de îmbolnăviri: 13.500 în Columbia, anul trecut şi 5.400 în El Salvador. Ceea ce pune lumea pe jar este faptul că ar exista o legătură între naşterea copiilor cu microcefalie (o malformaţie) şi infectarea cu acest virus. Mihai Moisescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj subliniază că nu există încă nicio dovadă clară că virusul Zika provoacă microcefalie. “Acum se fac cercetări cu privire la acest virus, dar nu este încă dovedit nimic. Doar se presupune că virusul Zika provoacă microcefalie”, spune Moisescu.   

Deşi, infectarea cu virusul Zika este restrânsă acum în zona Americii de Sud, există oricând riscul să ajungă şi în Europa datorită mobilităţi mari a populaţiei. Specialiştii ne asigură totuşi că nu există niciun risc deocamdată pentru România. “Autorităţile mondiale, cum ar fi Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu au transmis deocamdată niciun sistem de alertă, deci nu există niciun motiv de îngrijorare”, punctează directorul DSP Cluj.


În marea majoritate a cazurilor (70-80%), infecția trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febră, dureri de cap), cu erupții cutanate. Infecția cu virusul Zika se poate manifesta și printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum și prin edeme pe mâini sau picioare.

Au fost puse în evidență două tipuri de complicații grave: neurologice și malformații ale fetușilor unor femei bolnave. Însă nu s-a stabilit deocamdată legătura cauzală între virus și complicații. În Brazilia și în Polinezia Franceză au fost înregistrate complicații de tipul sindromului Guillain-Barre, boală autoimună care se manifestă printr-o slăbiciune și chiar paralizie progresivă a membrelor. În aceleași țări au fost observate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) și anomalii ale dezvoltării cerebrale la fetuși și nou-născuți de mame care fuseseră însărcinate în timpul epidemiilor de Zika.


Potrivit Agerpres, un studiu realizat de cercetători brazilieni sugerează că cele mai mari riscuri de malformații la bebeluși se înregistrează când infecția apare la mame în primul trimestru de sarcină.  Organizația Panamericană a Sănătății (OPS) precizează însă că deocamdată nu există "nicio dovadă că Zika ar putea provoca moartea".

Pentru moment nu există remediu specific și nici vaccin împotriva acestui virus. Singurele îngrijiri care se pot acorda bolnavilor sunt calmante pentru scăderea durerilor. Ca mijloc de protecție împotriva pișcăturilor de țânțari se recomandă purtarea unor haine ample, care să alunge insectele.


Îndeosebi femeile însărcinate trebuie să fie atente, precizează OPS. O persoană care este deja bolnavă trebuie să se ferească să mai fie pișcată, pentru a opri ciclul de transmitere a bolii.

Guvernul columbian a sfătuit cuplurile să evite sarcinile în lunile următoare, iar executivul din Salvador a făcut aceeași aceeași recomandare pentru doi ani din cauza epidemiei din această țară.


Autoritățile din Statele Unite recomandă femeilor însărcinate să evite să se deplaseze în statele afectate de virusul Zika.

Ultimele Stiri
abonare newsletter