Sănătate

Clujul, primul oraş din România care are grijă de picioarele oamenilor - INTERVIU

În Anglia, 60% din populație are o micoză la nivelul unghiilor și 40% din copii au platfus. În România, nu există nici statistici, nici medici de picioare, sau mai corect spus, podiatri.

Știați că în lume există medici care se ocupă doar de picioarele oamenilor?  De câte ori v-ați întrebat dacă picioarele dvs sunt în regulă, dacă pășiți corect sau dacă aveți o ciupercă a unghiilor fără să știți acest lucru? Peste patru-cinci ani vor profesa și în România medici podiatri. Deocamdată, s-a înființat Asociația de Podiatrie și s-a deschis, la Cluj, primul centru medical din România dedicat îngrijirii piciorului. Despre importanța podiatriei, vorbește, în interviul următor, dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie din România.

Când a apărut podiatria, această specialitate a picioarelor?


Această meserie a apărut pentru prima dată în lume undeva pe vremea lui Abraham Lincoln, acum aproximativ 100 de ani. El este cel care avea podiatru, se știe că a avut o perioadă, multe probleme de circulație, în special la nivelul picioarelor. Atunci s-a format și prima școală de podiatrie, este cea mai veche din lume. Exemplul  SUA a fost adaptat local de Marea Britanie acum 70 de ani, urmată apoi de Australia, Noua Zeelandă, Canada. Cel mai recent, podiatria se practică în Germania, din 2000-2003, în Spania există o școală de podiatrie de 10 ani, este una din cele mai tinere școli de podiatrie.

Care este scopul Asociației de Podiatrie?


Urmărește în primul rând să conștientizeze populația despre importanța picioarelor. Un alt obiectiv al nostru este de a forma, pentru început, o competență de podiatrie, la nivelul asistentelor medicale generaliste, iar apoi cu ajutorul Ordinului Asistentelor Medicale și Moașelor din România să facem o specializare de podiatrie în rândul asistentelor medicale. Nu în ultimul rând, dorința noastră este să avem o facultate de podiatrie, de trei ani care să ofere tinerilor care vor urma această facultate diploma de podiatru.

Ce s-a făcut până acum?


Am reușit să facem primul grup de formatori în podiatrie, specializați pe picior diabetic. Aceștia, la rândul lor vor trebui ca începând cu anul 2016, în momentul în care curricula este agreată, să avem primii asistenți medicali cu competență în podiatrie. Urmărim ca specializarea să fie de cel puțin un an de zile și dorim ca în anul 2016 să putem începe cursurile cu asistentele medicale care doresc să se specializeze în podiatrie.

Ce beneficii va aduce pacienților înființarea podiatriei?


Podiatria va duce la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu diabet și ceea ce vom simți în timp va fi reducerea amputațiilor. În România, în acest moment, avem aproape 2 milioane de persoane cu diabet. Sindrom de picior diabetic au undeva la cel puțin 25% din pacienți. Aceasta înseamnă că au avut cel puțin o ulcerație în timpul vieții de diabet.

În România, aproximativ 4-5% din persoanele cu diabet au cel puțin o amputație. Șansa de supraviețuire a unei persoane cu diabet în urma unei amputații se reduce cu aproximativ 30-40%. Studiile arată că după prima amputație, undeva la doi-trei ani are loc și o a doua și după aceea rata mortalității crește cu 40-50%.


În țările unde podiatria există, rata amputațiilor este mai mică?

Rata amputațiilor în țările respective nu se poate spune că este mai mică. Se poate spune în schimb că calitatea vieții persoanei cu diabet este mai mare. Dacă o persoană cu diabet merge regulat la podiatru, ulcerațiile se vindecă, nu se ajunge la amputații.

Noi sperăm ca undeva în doi-trei ani să avem asistenți medicali specializați în podiatrie și peste patru-cinci ani să avem prima generație de podiatri.

Când trebuie să mergem la podiatru?

Nu trebuie să fii bolnav ca să mergi la podiatru. Undeva la 60% din populația din Anglia are micoze la nivelul unghiilor, 40% din copii au platfus. Un copil când se ridică în picioare și începe să meargă trebuie dus la podiatru pentru a fi examinat. Nu este de competența ortopedului care este prea educat, prea învățat ca să stea să examineze picioarele.

Hipercheratozele, calusurile, bonturi, probleme de biomecanică, orice problemă la nivelul picioarelor sunt  tratate de podiatrii. În Anglia, în acest moment sunt 13.000 de podiatrii și tot nu au destui. Este ceva mai mult decât o asistentă,  mai puțin decât un medic.

Etichete: medici
abonare newsletter