Sănătate

Caz dramatic la Cluj. Unei femei PARALIZATE i s-a RETRAS însoțitorul. Ce au răspuns autorităţile

O comisie medicală ar fi considerat că o femeie care este paralizată, a suferit un accident vascular, îi este aproape imposibil să se deplaseze și suferă de mai multe diagnostice nu mai are nevoie de însoțitor. Bolile de care suferă femeia nu numai că nu au dispărut, dar pe zi ce trece o fac pe aceasta să devină mult mai dependentă de cei din jurul său. Autorităţile se apără şi susţin că au aplicat legea.

Eugenia Szekely are 69 de ani și este din Cluj-Napoca. Ea are următoarele diagnostice: Monoplegie superioară dreaptă, parapareză. Stare post AVC ischemic în tetoriul sylvian stg. cu transformare hemoragică, focare cu demielinizare bulbo ponto mezencefalice (confirma RMN). Afazie motorie DZ I D tip 2. Polineuropatie membre inf. HTA st 2. Reflexvelopalatin și faringian abolit, tulburări de deglutiție. 

Fata ei, Alexandra Starjil, este persoana care are grijă de ea.


„Mama mea din 2004 este paralizată, nu vorbește, nu se deplasează decât cam doi metri de la pat la baie, partea dreaptă este complet ”moartă”. În România accidentul vascular se încadrează la indemnizație de handicap numai de anul trecut. Anul trecut, comisia de handicap, unde am deplasat-o pe mama, numai eu știu cum, decide: ”Se încadrează în handicap grav cu însoțitor”. Adică o persoană pe care oricum o plăteam din salariul meu ”uriaș” de asistentă. Bun până aici, totul în regulă”, a spus Alexandra Starjil pentru paulgabor.com.

Potrivit fetei, la consultaţia care a avut loc la domiciliul mamei sale, au venit trei persoane care au efectuat consultaţia în trei minute.


„Anul acesta în august cer comisia să vină la domiciliu. Așa prevede legea pentru bolnavii netransportabili. Au venit trei persoane care în trei minute au terminat CONSULTAȚIA. Răspunsul comisiei, care este alta și care nu a văzut pacientul, decide: ”HANDICAP GRAV, FĂRĂ ÎNSOȚITOR”. În lege nu există așa ceva. Am făcut contestație la Cluj la Comisie, răspunsul a fost halucinant. De ce? Certificatul primit era semnat numai de câteva persoane, nu de toată comisia. Am făcut contestație la București și 11 oameni atestă că certificatul eliberat de Cluj este OK. Mă tot întreb ce să fac? Să-i dau in judecată? De unde mama minunii atâția bani? Să scriu la un ziar? Să ma duc la Colegiul Medicilor? Dar din comisie nu fac parte numai medici! Cert este că în 2014 am avut însoțitor plătit de Primărie, adică ceea ce a certificat medicul neurolog a fost luat în calcul", a declarat Alexandra Starjil.

Deşi în anul 2014 medicii i-au dat un punctaj care arăta că are nevoie de un însoţitor, în anul acesta, deşi starea de sănătate s-a agravat, nu i-a fost aprobată cererea.


"Anul trecut scorul dat de neurolog a demonstrat că are nevoie de o persoană care să o ajute. Anul acesta acest scor arăta că este mai grav, logic, că doară nu se vindecă! Și, culmea, trei fetițe, psiholog și nu mai știu ce au fost decid că nu! Câte persoane or mai fi în situația mea? De ce când mama mea a avut demnitate și a muncit toată viața să fie umilită în acest fel? Mulțumim din inimă comisiei de handicap! Dar cel mai important este că fiind diabetică, insulinodependența, eu sunt cea care fac de două ori injecția și pentru că nu mai poate înghiți mâncarea trebuie să o ,,blendărim”, și pentru că piciorul drept e paralizat și având și un deget care este retractat, la fiecare pas îndreptăm degetul, până s-a învinețit de la atâta masaj", a menţionat fata acesteia.

După ce că nu a primit însoţitor, autorităţile i-au dat un raspuns care a lăsat-o cu gura căscată pe fata ei: trebuie să meargă personal la comisie.


"Ce nu am precizat este că în ziua în care am primit certificatul de anul acesta și am văzut că nu mai are dreptul la însoțitor, mi s-a spus să o duc la comisie. Păi nu mai chemam comisia acasă dacă era transportabilă! Și către directorul DGASPC am trimis o contestație, dar nu am primit raspuns”, a concluzionat Alexandra Starjil, fata femeii paralizate.

Autorităţile susţin că respectă legea...

Autoritățile au răspuns cu un non-răspuns. Dacă un om are nevoie de însoțitor, iar situația lui de sănătate se înrăutățește și mâine este la fel de paralizat, nu mai are nevoie de însoțitor?


„Doamna Szekely a beneficiat de încadrare în grad de handicap grav cu asistent personal în perioada august 2014 – august 2015, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap nr. 2252/21.08.2014, eliberat de către Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

La data de 12.08.2015, la cererea doamnei Szekely, Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul D.G.A.S.P.C. Cluj, a realizat evaluarea la domiciliu a acesteia, propunând încadrarea în grad grav fără asistent personal. În urma propunerii, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a încadrat-o pe doamna Szekely în grad grav fără asistent personal, emiţând certificatul nr. 5886 din 27.08.2015.

Beneficiara a contestat această decizie la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, care a respins contestaţia, menţinând încadrarea în acelaşi grad, respectiv grad grav fără asistent personal, motivând că au fost respectate criteriile medico-psihosociale aprobate prin Ordinul ministrului MMFES şi al ministrului MSP nr. 762/1.992/2007 cu modificările şi completările ulterioare”, au explicat reprezentanţii DGASPC Cluj.

Etichete: dgaspc cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter