Sănătate

După ieftinire, unele medicamente au dispărut

Ieftinirea medicamentelor a dus la o situaţie paradoxală. Dacă acum câteva săptămâni au dispărut tabletele ieftine destinate unor afecţiuni cardiace, pacienţii se plâng acum că nu mai găsesc pastile pentru Parkinson sau Alzheimer.

În lipsă de alternative, medicii sunt nevoiţi să prescrie tablete înlocuitoare, dar mult mai scumpe, informează Digi24.ro.

Foarte mulţi pacienţi se plâng de faptul că nu-şi mai găsesc medicamentele pe care le caută. Pacienţii care suferă de Parkinson au întâmpinat în ultimul timp greutăţi în a-şi găsi medicamentele necesare.


Alţi oameni sunt nevoiţi să vină şi din alte oraşe pentru a face rost de tablete.

Alternativa o reprezintă medicamentele scumpe. Preţul poate fi însă şi de 10 ori mai mare.


„Au dispărut medicamente ieftine, pacienţii noştri sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a-şi continua tratamentele. Deci acea ieftinire a fost de fapt o scumpire”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Consecinţa pe termen lung, spun medicii, este renunţarea la medicamentele prescrise.


„Ajung prin incapacitatea de a acoperi tratamentul, să se neglijeze din punct de vedere terapeutic”, a precizat Ileana Ifrim, medic de familie.

Pe de altă parte, producătorii se plâng de nivelul taxei clawback şi cer încă o dată eliminarea acesteia. Companiile spun că măsura îi obligă să acopere diferenţa dintre costul real al medicamentelor compensate, plătit de CNAS, şi un buget de referinţă.


„De la trimestru la trimestru, concluzia e că un număr din ce în ce mai mare de medicamente ieftine nu mai pot fi produse pentru că nivelul taxei e prea mare. Adică te costă mai mult să-l produci şi să-l pui pe piaţa din România, decât să nu-l produci”, a spus Laurenţiu Mihai, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente.

Dacă până acum au dispărut peste 200 de medicamente, lista ar putea ajunge la 1000, potrivit asociaţiilor de pacienţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter