Sănătate

Spitalul Pediatric Monobloc, prioritate a Consiliului Judeţean Cluj

Marţi, 27 octombrie, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan s-a deplasat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, unitate spitalicească aflată sub autoritatea forului administrativ judeţean, în vederea analizării principalelor proiecte aflate în curs de derulare, a problemelor cu care se confruntă unitatea medicală şi modalităţilor în care forul administrativ judeţean poate contribui la rezolvarea acestora.

În acest context, principala problemă adusă în discuţie de echipa managerială a spitalului a reprezentat-o necesitatea demarării cât mai urgente a proiectului de realizare a unui Spital Pediatric Monobloc care să reunească toate secţiile, răspândite în prezent pe teritoriul întregului municipiu şi care să fie capabil să ofere servicii medicale integrate şi prompte pacienţilor. În prezent, Spitalul de Copii funcţionează ca spital pavilionar, desfăşurându-şi activitatea în nouă locaţii diferite, având în structura sa 11 secţii, două compartimente, staţia de dializă şi Unitatea de Primire a Urgenţelor, distribuite în nu mai puţin de 14 clădiri, aflate pe raza oraşului Cluj-Napoca, cu o distanţă medie de aproximativ patru km între ele.

Clădirile în care funcţionează spitalul sunt foarte vechi, fiind construite, în marea lor majoritate, în intervalul cuprins între anul 1890 şi cel de-al doilea război mondial. Mai mult decât atât, o parte dintre acestea se află în plin proces de revendicare iar unele sunt supuse rigorilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din municipiul Cluj-Napoca, motiv pentru care sunt împiedicate sau mult îngreunate investiţiile asupra acestor clădiri (modificări, extinderi etc.). Acest fapt determină, pe cale de consecinţă, imposibilitatea întocmirii unui plan amplu şi etapizat de organizare şi restructurare a unităţilor medicale.


Mihai Seplecan a vizitat locaţia în care urmează a fi amplasat aparatul de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) a cărui achiziţionare a fost aprobată de Consiliul Judeţean în cursul acestui an, spaţiu aflat în plin proces de amenajare. Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean a vizitat, împreună cu managerul Spitalului de Copii, Secţia de psihiatrie de pe strada Ospătăriei, secţie a cărei extindere şi modernizare se intenţionează în perioada imediat următoare şi pentru care a şi fost finanţat în anul 2015, din fondurile forului administrativ judeţean, studiul de fezabilitate. De asemenea, au fost analizate priorităţile pentru anul 2016 în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură medicală modernă şi, respectiv, reparaţia capitală a unor noi secţii, o atenţie aparte fiind acordată în acest context blocului operator, dar nu numai.

Articol scris de Oana Stănuşi, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB


  

Ultimele Stiri
abonare newsletter