Sănătate

Comisia de Gastroenterologie, despre modificările din protocolul de tratament antiviral: „Forma publicată cuprinde modificări însemnate care pot avea urmări serioase asupra pacienților cu ciroză hepatică”

Comisia de Gastroenterologie a MS a întocmit Protocolul de tratament antiviral (HCV) fără interferon la pacienții cu ciroză hepatică. Acest Protocol a fost finalizat în conformitate cu Ghidurile europene și după consultarea și dezbaterea cu profesioniștii din Gastroenterologie a fost înaintat MS, CNAS și ANM.

„Spre surprinderea noastră forma publicată cuprinde modificări însemnate care pot avea urmări serioase asupra pacienților cu ciroza hepatică care vor fi supuși acestui tip de tratament. Este vorba de selecția pacienților, prescrierea și monitorizarea tratamentului antiviral ca și despre apariția în protocol a unei categorii de pacienți (HCV+HBV) asupra căreia caracteristicile produselor afirmă rezerve în ce privește siguranța și eficiența tratamentului”, a declarat președintele comisiei de Gastroenterologie a Ministerului Sănătății, prof. dr. Oliviu Pascu

Oliviu Pascu susține că selecția inadecvată a pacienților poate duce la imposibilitatea tratării unor pacienți cu ciroza dovedită sau, dimpotrivă, la apariția unor complicații acute serioase, semnalate intens în ultima vreme pe plan internațional la medicamentele aprobate pentru România (insuficiența hepatica acută, deces), iar monitorizarea de către nespecialiști a tratamentului va face dificilă recunoașterea și tratarea corectă și la timp a complicațiilor obișnuite ale Cirozelor hepatice (encefalopatie hepatică, ascită, hemoragie variceală, hepatocarcinom).


De asemenea, el spune că riscul de hepatocarcinom rămâne și după eradicarea virusului iar urmărirea periodică a pacienților cu ciroză hepatică este obligatorie în centrele de gastroenterologie pentru diagnostic și tratament în fază utilă. „Toate demersurile făcute de Comisie pentru remedierea Protocolului au rămas fără efect”, a mai precizat Oliviu Pascu.

Comisia de Gastroenterologie a anunțat că își declină orice responsabilitate față de eventualele incidente, complicații sau accidente care pot apărea datorită modificărilor nejustificate ale Protocolului. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter