Sănătate

E important să dormi, dar e şi mai important să dormi la ora potrivită!

Oamenii care își trăiesc viața într-un mod haotic și dorm pe apucate sunt afectaţi de ritmul alert al vieții cotidiene. Experții consideră că orele de somn sunt la fel de importante precum mâncarea și că ele reprezintă un aspect vital al vieții noastre. Dar ce se întâmplă atunci când nu sunt respectate?

De regulă, oamenii nu apreciază suficient numărul orelor de somn și avantajele asupra organismului. Acele șapte, opt ore de somn din fiecare noapte nu-i ajută pe oameni doar să se simtă mai odihniți și pregătiți să înfrunte problemele zilei ce abia începe, ci contribuie și la vindecarea celulelor, rănilor, loviturilor și chiar la o recuperare mai rapidă după răceală.

Efeciența somnului la orele corespunzătoare

Somnul reprezintă un întreg ciclu de faze prin care creierul se retrage din activitate și are rol de eliberare a hormonilor, contribuind la regenerarea celulelor organismului. Schimbările provocate atunci când creierul se „odihneşte” foarte târziu pot fi resimțite cu ușurință din punctul de vedere al ritmului cardiac, al funcțiilor fizice și al comportamentului, deoarece sistemul biologic al omului este programat să acționeze diferit în funcție de zi sau noapte.


În condițiile în care creierul este forțat în mod repetat să se odihnească la ore târzii vor apărea consecințe negative majore asupra sănătății. Psihologul Eleonora Marcov spune că lipsa orelor de somn „poate avea consecințe negative atât din punct de vedere somatic, cât și psihic. Totodată, dacă unele persoane consideră că pot recupera nopțile pierdute pe parcursul zilei, ei trebuie să știe că nu pot fi recuperate toate orele de somn, deoarece somnul are mai multe etape, iar corpul nu răspunde la fel. Cel mai eficient somn este între orele 22-02. Nu este echivalentă recuperarea lor pe timpul zilei.”

Lipsa somnului afectează memoria și nu numai atât

Somnul joacă un rol important în ceea ce privește activitatea cerebrală, în special în privința gândirii, iar lipsa lui afectează creierul, care nu mai este capabil de suficientă atenție, concentrare și nu mai poate soluționa probleme.


De asemenea, somnul contribuie la consolidarea cunoștiințelor acumulate pe timpul zilei. Atunci când nu este suficient de odihnit, creierul nu va mai putea memora la fel de bine experiențele din timpul zilei.

Respectarea orelor de somn este necesară, deoarece influenţează abilitatea oamenilor de a se integra în societate și de a-și îndeplini sarcinile.


Ce se întâmplă însă cu insomniile?

Somnolența, oboseala, lipsa concentrației, durerile mușchilor, depresia și sensibilitatea emoțională sunt doar câteva dintre efectele insomniei, care pot conduce cu ușurință la degradarea stării fizice şi psihice a individului.

Dacă pentru organism este dificil să intre în repaus, să doarmă, asta înseamnă că va întâmpina dificultăți și atunci când va trebui să rămână treaz și să îndeplinească anumite sarcini. Mai mult, dacă insomniile persistă timp de mai multe săptămâni, ele vor provoca tulburări în ceea ce privește energia și vor duce la iritabilitate.


Combaterea insomniilor

Insomniile pot apărea din diverse motive, cum ar fi boala, un stres emoțional intens sau evenimente care ne îngrijorează. Cum pot fi combătute acestea?

Psihologul Eleonora Marcov sugerează o soluție: „Combaterea insomniilor se realizează prin medicamente sau prin psihoterapie, în care persoana afectată învaţă cum să se adapteze condițiilor de somn”.


Articol scris de Ana-Maria Corpodean, studentă Jurnalism, FSPAC-UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter