Sănătate

Boli dispărute de zeci de ani au revenit în Europa. Despre ce e vorba?

În România au apărut ţânţari care nu existau. Încălzirea globală a făcut ca boli dispărute de peste 30 - 40 de ani să revină în Europa.

 Încălzirea globală a făcut ca boli dispărute de peste 30 - 40 de ani să revină în Europa Încălzirea globală a făcut ca boli dispărute de peste 30 - 40 de ani să revină în Europa

Declaraţia îi aparţine lui Victor Olsavszky, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„În regiunea europeană avem trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import, odată datorate ţânţarilor: febra Dengue, Chikungunya, malaria şi febra West Nile. Apoi sunt boli datorate muştelor flebotome, celebri tăuni, leishmanioza din import, şi căpuşelor- boala Lyme, encefalita de căpuşe, febra hemoragică. Impactul este unul important pentru că observăm o creştere a acestor cazuri în ultimii ani, iar aceasta se datorează încălzirii globale, schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte regăsim o serie de vectori cu care nu ne-am întâlnit în ultimii ani. În România au apărut ţânţari care nu existau. În Italia, Chikungunya a fost descoperită după ce dispăruse de mai bine de 30 - 40 de ani. A reapărut acestă boală. Acesta a fost un prim semnal că aceşti vectori migrează datorită schimbărilor climatice, încălzirii globale. Ceea ce întâlneam numai la tropice începem să întâlnim şi în bazinul mediteranean şi ceva mai sus spre paralela 45”, a explicat reprezentantul OMS.


Potrivit specialiştilor, România nu se află într-o zonă geografică în care incidenţa bolilor transmise prin vectori să fie ridicată, dar, cu toate acestea, modificările climatice din ultimii ani, transporturile şi turismul internaţional favorizează apariţia acestor afecţiuni în zone în care până acum nu erau raportate astfel de cazuri. Drept urmare, anumite boli transmise prin vectori au început să fie identificate şi în România.

„Malaria, febra Dengue şi febra galbenă reprezintă cazuri de import în Uniunea Europeană, însă probleme medicale precum infecţia cu virusul West Nile, febra Chikungunya şi boala Lyme apar în fiecare an în Europa, inclusiv în România", a declarat şi Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, adăugând că bolile transmise prin vectori constituie o problemă de sănătate publică la nivel global, reprezentând aproximativ 17% din patologia infecţioasă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter