Sănătate

Recompense pentru medicii de familie care depistează cancerul în faza inițială

În România este o problemă faptul că bolnavii de cancer sunt depistați în stadii avansate și că vindecarea lor este mult mai dificilă.

În țara noastră din ce în ce mai multe persoane sunt depistate cu cancer și cel mai grav este faptul că această boală este descoperită într-un stadiu avansat.

Pentru ca medicii să se mobilizeze într-un fel sau altul, și pentru ca această boală să fie descoperită cât mai timpuriu, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, se gândește la o variantă în care medicii de familie să fie recompensați.


Medicii de familie pot primi o anumită sumă de bani în funcție de câte cazuri de cancer în faza incipientă au descoperit.

“Încercăm în aceste discuții cu medicii de familie să-i luăm parteneri și pentru orice pacient descoperit în stadiu incipient cu o asemenea afecțiune acei medici să fie compensați. Plata se va face pe rezultat, pe cazurile incipiente detectate", a precizat Nicolae Bănicioiu la Forumul Pacienților.


Fruntași la mortalitatea prin cancer

Deși incidența cazurilor de cancer în România este cea mai mica din Europa, mortalitatea este cea mai mare. Reprezentanții Colegiului Medicilor din România spun că acest lucru se datorează faptului că: “sistemului sanitar s-a concentrat pe tratamentul bolilor acute și urgențelor și mai puțin pe bolile cornice”.

Cancerul intestinului gros a urcat pe locul al II-lea în rândul celor mai frecvente forme de cancer, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor, în ţara noastră.


Datele privind incidenţa acestei boli în România arată că 10. 256 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această formă de cancer, iar 5.675 de persoane pierd anual lupta cu boala. Acesta de întâlnește cel mai adesea la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter