Sănătate

FOTO - 1.500 de persoane au participat la marșul împotriva avortului de la Cluj

1.500 de membrii ai mai multor organizații creștine și o clinică clujeană au organizat, sâmbătă, 22 martie 2014, în Piaţa Unirii, o amplă manifestaţie în apărarea vieţii. Desfăşurat simultan în mai multe oraşe din ţară, la Cluj-Napoca, ”Marşul pentru Viaţă” a fost inclus în programul Săptămânii pentru Viaţă, organizată între 17-23 martie 2014.

Evenimentul a fost realizat de organizaţia Pro Viaţă din Cluj-Napoca, clinica Pro Vita, Life Fm, Life Nations, cărora li s-au alăturat Asociaţiile de tineri, ASTRU din Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică şi ASCOR din cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Participanţii, în jur de 1500, s-au adunat în Piaţa Unirii. Discursurile din prima parte a acţiunii au început prin cuvântul, rugăciunea şi binecuvântarea, IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop şi Mitropolit al BOR, care era însoţit de PS Vasile Someşeanul, Episcop vicar BOR. Cuvântul de încheiere şi binecuvântarea la pornirea în marşul prin oraş i-a revenit PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.


Mai mulţi preoţi s-au alăturat Ierarhilor lor şi au venit împreună cu credincioşi. De asemenea, persoane consacrate, mulţi tineri, familii cu copilaşi, cetăţeni ce fac sau nu parte dintr-o confesiune creştină şi-au dat mâna pentru a veni în apărarea vieţii. Acţiunea a fost un moment de comuniune între Biserici, între organizaţii religioase sau nu, dar unite de convingerea fermă că viaţa trebuie apărată.

Mai înainte de a sosi în Piaţa Unirii, Episcopul de Cluj-Gherla a botezat un copil oferindu-l lui Dumnezeu, a primit în Biserică un nou membru şi a binecuvântat o familie – botezul a fost o grăitoare mărturie despre bucuria acceptării darului vieţii.


În discursul introductiv, IPS Andrei a afirmat: "Noi, cei care credem în Dumnezeu, suntem pentru viaţă şi împotriva uciderii. Una din poruncile lui Dumnezeu este «Să nu ucizi!» (...) Ierarhul ortodox a încurajat şi adopţia copiilor, afirmând în încheiere, că “Dumnezeu este viaţă, lumină, dragoste” şi exprimându-şi speranţa: “să dea Dumnezeu ca acest proiect să aibă impact şi să fie primit în sufletele celor care vă aud, vă văd manifestându-vă pentru viaţă, pentru că viaţa este cel mai mare dar".

În continuare, Dr. David Ille, Preşedintele Clinicii clujene Pro-Vita, activ în mişcarea pro-life în România de 16 ani, a rostit câteva gânduri care invită la meditaţie: "în ultimii 50 de ani România a avortat 21 milioane de copii! Câţi dintre ei puteau fi un Blaga, Iorga, Eminescu... Fiecare om este o resursă. Astăzi aţi venit aici să comunicăm acestei naţiuni că există alte opţiuni şi că avortul nu este o opţiune”.


Impresionant a fost un mesaj adresat de dr. Ille colegilor săi, medici ginecologi: "Dragi colegi, voi nu sunteţi onoraţi atunci când trebuie să faceţi un avort. Voi puteţi să fiţi cei care să daţi o şansă naţiunii române: apăraţi viaţa! (...). Cei mai vulnerabili în societate sunt cei 35% din copiii nenăscuţi, care sfârşesc într-o pungă de plastic. Să ne rugăm pentru ei şi să cerem celor de lângă noi să poată fi o voce care să spună adevărul. Toţi împreună, cu mic cu mare, suntem o forţă care are un cuvânt de spus în Europa şi în lume”.

PS Florentin Crihălmeanu a pornit de la cuvântul Mântuitorului, care a spus: «Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa» (Io 14,6). “Ca şi creştini, ne-am născut, nu spre moarte, ci spre viaţă şi prin credinţa noastră creştină, suntem chemaţi să ştim că viaţa noastră are un sens şi sensul vieţii noastre este viaţa veşnică. De aceea, prin marşul de astăzi, fără a spune prea multe cuvinte, dorim să arătăm lumii că suntem pentru viaţă, pentru viaţa veşnică, pentru viaţa tuturor acelora care nu au un cuvânt în faţa deciziei altora pentru moartea lor. Suntem pentru viaţă, de la începuturile ei prin concepţia naturală, până la sfârşitul ei pe cale naturală. Să dea Domnul ca, aşa cum suntem aici, sub razele frumoase ale soarelui de primăvară, să ne întâlnim cu toţii în primăvara eternă a vieţii veşnice”.


În partea a doua a manifestării, Marşul pentru Viaţă prin oraş, participanţii, mici şi mari, au purtat pancarte şi lozinci care nu transmiteau un mesaj politic, susţinând o persoană sau un grup de persoane, ci un mesaj cu mult mai profund, în numele sutelor de mii, a milioanelor de copii, care din voinţă umană, nu au primit nici dreptul de a respira sau de a-şi spune durerea în momentul în care au fost smulşi îninte de vreme din pântecele matern.

Ultimele Stiri
abonare newsletter